Far Henrik, mor Merete og storebror Kristen Mikkel stod klar til at fejre Freja Sofie, da hun kom ud fra spansk-eksamen.

Far Henrik, mor Merete og storebror Kristen Mikkel stod klar til at fejre Freja Sofie, da hun kom ud fra spansk-eksamen.

Årets første student fik huen på

Den 13. maj blev Freja Sofie Katborg Koldings første student

Af
Natalie Stratigos

Blomsterne er klar, champagnen står på bordet, og der bliver delt flag ud. Hele familien Katborg venter spændte på, at 19-årige Freja Sofie kommer ud fra sin sidste eksamen i skriftlig spansk. Og de er ikke de eneste, der venter. Flere journalister og fotografer venter også på at få lov at forevige øjeblikket, hvor Koldings første student 2015 får sin hue på.
 

“Det er en stor dag for os. Det er vores sidste barn, der bliver færdig med gymnasiet. Vi er så stolte, og vi synes, det er flot, hvordan hun bare har jongleret med skole, træning og arbejde,” siger Merete Katborg, der er mor til Freja Sofie.
 

Den 19-årige pige har været Team Danmark-student på Kolding Gymnasiums internationale linje, hvor undervisningen foregår på engelsk.
 

Ved siden af har hun passet mellem 12 og 18 timers ugentlig karatetræning og et studiejob på diskoteket Tordenskiold.

Fremtidsplaner

Da Freja Sofie endelig kommer ud præcis klokken 10.40, får hun straks huen på. Familie og veninder står i kø for at kramme og ønske tillykke.
 

“Jeg tror, det gik okay,” forsikrer Freja Sofie, der må vente lidt på karakteren, der først er klar i juli, når internationale censorer har kigget opgaven igennem.
 

Indtil da har den 19-årige student tid til at fejre huen, der ikke er prydet med det klassiske bordeaux bånd men derimod med et flagbånd med forskellige nationaliteters flag.
“Jeg skal ud og spise med familien. I aften står den på fest med veninder. Efter sommerferien tager jeg et sabbatår, hvor jeg har god tid til at overveje, hvad jeg vil fremover, for det ved jeg ikke helt endnu,” siger Freja Sofie.
 

Hun glæder sig til at slappe af efter 12 eksamener i blandt andre fagene spansk, dansk, engelsk, psykologi og biologi. Midt i eksamenstiden blev der også tid til at snuppe en sølvmedalje med hjem fra Danmarksmesterskaberne i karate den 25. april.
Familien Katborg skåler for Freja Sofie.
 

“Det er en rigtig stor dag, og jeg er glad for at få lov at se hende få huen på. Hun er mit femte og sidste barnebarn, der bliver student,” lyder det fra farmor Grethe Katborg Mikkelsen.
 

I løbet af dagen blev yderligere fire færdige på den internationale linje. I løbet af uge 21 bliver alle 50 internationale studenter fra Kolding Gymnasium færdige. Det fejres i slutningen af ugen med en stor reception med sange og taler.
 

“Så siger vi farvel med manér til et godt hold,” siger uddannelseskoordinator Mel Malone.

Publiceret 13 May 2015 14:00