Et besøg hos lauget bag Hjortspringbåden er et af punkterne på oldtidsturen den 20. maj.

Et besøg hos lauget bag Hjortspringbåden er et af punkterne på oldtidsturen den 20. maj.

Kom med på en oldtidstur

Arkæologi Haderslev inviterer på en tur tilbage til oldtidens Als

Æbletræerne blomstre, vanterne er lagt på hylden, og de lyse nætter er lige om hjørnet. Så nu er det tid til Arkæologi Haderslevs årlige kultur-ture ud i landskabet. I år går turene til Midt- og Nordals. Oldtidsturen til områdets dysser og gravhøje finder sted onsdag den 20. maj og middelalderturen til kirker og voldsteder onsdag den 27. maj. Begge ture begynder kl. 18.30 fra Egen Kirke og ledes af henholdsvis museumsinspektør Hans Chr. H. Andersen og overinspektør Lennart S. Madsen. Det er naturligvis gratis at deltage, men man skal selv lægge bil til.
Als er en meget frugtbar ø, med god solid morænejord. I dag er det svineavl og Danfoss der præger øen, men i forrige århundrede var øen kendt for sine frugtplantager. Landskabet er varieret på øen, midt på er landskabet kuperet og formet af dødeishuller, nord på gennemskæres landskabet af tunneldale, og langs syd-, nord- og østkysten er der klinter ud til havet.
Der er mange spor efter bopladser og bebyggelser på Als. Disse rækker helt tilbage til jægerstenalderen, og intet andet sted i Danmark ligger fortidsminder så tæt som på Als.

I skibenes land

Oldtidsturen den 20. maj begynder ved Egen Kirkes klokketårn, som er opført på en gammel gravhøj. Fra Egen Kirke går turen videre til vikingetiden og tre skibssætninger på stranden ved Dyndved direkte ned til Alssund. Skibet var i vikingetidens af så stor betydning, at nogle stormænd blev begravet i deres skibe, mens andre måtte 'nøjes' med et symbolsk skib i form af sten. Stenene er placeret i en skibslignende form og kaldes skibssætninger. Dyndved er et af de to sydligst kendte steder med skibssætninger i Danmark.
Efter et stop ved nogle af de mange fredede gravhøje på Als bl.a. i Stevning Skov nordøst for Guderup, går turen mod Bundsø fjordarm, som for ganske nylig er blevet naturgenoprettet. I bondestenalderen lå der i bunden af fjorden en lille holm. På holmen lå en større boplads fra tiden omkring 3000-2900 f.Kr. Bopladsen er udgravet af flere omgange, første gang i 1918 og sidste gang i 1980"erne.

Krigskano til guderne

Turen fortsætter til Dyvig havn med fortællinger om vikingetidens havne- og landingspladser og herfra fortsættes der nordpå til turens sidste stop ved landsbyen Holm, hvor Hjortspringbådens Laug holder til. Lauget byggede i 1999 en nøjagtig og sejldygtig kopi af den berømte Hjortspingsbåd.
Båden, en ca. 20 meter lang skindovertrukket krigkano, blev fundet og udgravet i 1920. Kanoen var sammen med sværd, ringbrynjer, skjolde og spyd blevet ofret til krigsguderne omkring 350 f. Kr.
Historien om den meget velbevarede originale båd, som i dag findes på Nationalmuseet, skal naturligvis fortælles af lauget ved den flotte rekonstruktion.

Publiceret 13 May 2015 08:00