Bygningen, der tidligere husede H&M på Perlegade, omdannes nu til Det Sønderjyske Hus. Foto: Mikkel Hansen

Bygningen, der tidligere husede H&M på Perlegade, omdannes nu til Det Sønderjyske Hus. Foto: Mikkel Hansen

Nyt turistcenter åbner på gågaden

Den gamle H&M-bygning på Perlegade skal være oplevelsescenter for borgere og turister

Af
Mikkel Hansen

Erhvervsudvalget i Sønderborg Kommune har besluttet at give en anlægsbevilling på 3,6 mio. kroner til etablering af Det Sønderjyske Hus. Driftsopgaven er samtidigt lagt i hænderne på Sønderborg Vækstråd.
"Der er talt om noget sådan i et par år, så jeg er rigtig godt tilfreds med, at vi i erhvervsudvalget har skabt mulighed for, at der kan gives en anlægsbevilling, der gør projektet økonomisk langtidsholdbart," siger formanden for kommunens erhvervsudvalg og næstformand i bestyrelsen for Sønderborg Vækstråd, Ole Wandahl Stenshøj (K).
Han glæder sig over, at beslutningen er taget på tværs af alle partier.
"Det er et godt signal om, at der er fælles fodslag, når det gælder om at skabe udvikling og nye muligheder i kommunen. Det er glædeligt, at udvalget er enigt om et ekstra tilskud til formålet samtidig med, at erhvervspuljen på de 10 mio. kr. ikke berøres, således at de fortsat er til rådighed for de små og mellemstore virksomheders vækst og udvikling," supplerer Tom Holden Jensen, næstformand i erhvervsudvalget.

Oplevelsescenter

Det bliver Sønderborg Vækstråd, der skal stå for etableringen og driften af det nye oplevelsescenter i Sønderborgs midtby, og rådet går nu i samarbejde med Destination Sønderjylland i gang med at realisere idéen om et oplevelsescenter for turister, gæster og indbyggere i Sønderborg-området. I løbet af de kommende måneder vil det tidligere H&M på Perlegade blive omdannet til Det Sønderjyske Hus.
"Idéen er, at Det Sønderjyske Hus skal være samlingspunktet for alt det, der gør Sønderborg og Sønderjylland unikt. Det gælder smagen, historien, naturen og alle de oplevelser, man kan nyde i området," siger Vækstrådets direktør Ole Daugbjerg.
Det er planen, at Det Sønderjyske Hus skal omfatte udstillinger og selvbetjeningsmoduler, hvor turister, andre gæster og områdets egne borgere kan få et indblik i, hvad der tilbydes i Sønderborg-området, men der vil også være servicemedarbejdere fra Visit Sønderborg til stede. Det er således meningen, at salg af billetter til alle attraktioner og begivenheder i Sønderborg-området skal kunne købes i huset.

Hjemsted for turistcenter

Samtidig bliver Det Sønderjyske Hus hjemsted for den fælles sønderjyske turistorganisation, Destination Sønderjylland. På lidt længere sigt skal Det Sønderjyske Hus også omfatte en restaurant og/eller café, der skal have sønderjyske specialiteter på menukortet. Gerne i moderne udgaver.
"Vi vil i løbet af kort tid udbyde driften af restauranten, så interesserede kan byde ind," forklarer Ole Daugbjerg.
Der forhandles og diskuteres på livet løs med områdets forskellige attraktioner og aktører om, hvordan de kan blive del af Det Sønderjyske Hus, så Vækstrådet kan endnu ikke sige i detaljer, hvordan huset kommer til at se ud, når det åbnes.
"Det eneste, der er helt sikkert, er, at Visit Sønderborg og Destination Sønderjylland rykker ind, når bygningen er renoveret. Det forventer vi vil ske 1. september 2015," siger Ole Daugbjerg, der håber, at en forpagter til café eller restaurant er på plads inden årsskiftet.

Publiceret 13 May 2015 16:14