Med aftensolen i ryggen og flere end hundrede utilfredse borgere foran sig er Hans Erik Møller (S) og Jakob Lose (V) i den grad kommet i den varme stol ved borgermødet i Sædding.

Med aftensolen i ryggen og flere end hundrede utilfredse borgere foran sig er Hans Erik Møller (S) og Jakob Lose (V) i den grad kommet i den varme stol ved borgermødet i Sædding.

Biblioteks-lukninger:

Sædding er oppe på barrikaderne

Tre lokale biblioteker er hårdt truet på livet. I Sædding lægger de sig ikke ned uden kamp - det fik politikere at mærke

Af
Louise Ritter

Socialdemokraternes Hans Erik Møller har taget plads i den varme stol i Mødestedet i Sædding Centret. Med hans egne ord er det altid sjovere at klippe snore over end udmønte besparelser, men indimellem må man tage plads på øretævernes holdeplads, og det er præcis her, at han for et par timer har parkeret side om side med Venstres Jakob Lose.

Inviteret af Sædding-Fovrfeld Lokalråd skal de to stå på mål for Kultur & Fritidsudvalgets forslag om at lukke bibliotekerne i Sædding, Kvaglund og Tjæreborg. Borgermødet har trukket flere end hundrede lokale til, og politikerne må med det samme have paraderne oppe - heldigvis for dem er de to til at parere.

I biblioteksspørgsmålet spiller blå og rød nemlig ingen rolle. Her er politisk enighed om, hvor den allerede vedtaget besparelse på knap 1,9 millioner bibliotekskroner skal findes.

“Den her situation ønsker ingen at sidde i, men opgaven er givet, og den skal vi løse,” fastslår Hans Erik Møller.

“Vi står ved en skillevej. Spørgsmålet er reelt: Vil vi bruge penge på mursten eller bevare de tilbud og aktiviteter vi har i dag, men på færre filialer? Det er det valg, vi står i,” siger Jakob Lose, der sammen med sit udvalg har sendt tre scenarier ud i høring.
Af dem er der politisk stemning for scenarie nummer et, der vil betyde lukning af de tre lokale biblioteker til fordel for et styrket Hovedbibliotek.

Ingen kukkeluren

Det scenarie vil kræve politisk købmandsskab af højeste klasse at få solgt til borgerne, for så snart der åbnes for spørgsmål fra salen ved borgermødet i Sædding er modstanden mere end stor.

“I taler om tre løsninger, men jeg har en fjerde til jer,” lyder indledningen på et skarpt spørgsmål fra salen.

Spørgeren mener, at der bør snakkes decentralisering, og at Hovedbiblioteket i midtbyen bør gøres til en mindre filial, mens man lejer resten af lokalerne ud i bygningen i Nørregade. Dermed kan mere flyttes ud i de lukningstruede filialer, men det løsningsforslag tror Jakob Lose ikke helt på. I stedet understreger han flere gange, at et lukket Sædding Bibliotek ikke er ensbetydende med, at alt forsvinder.

“Det er ikke sådan, at alt kommer til at foregå i Nørregade, og bibliotekarerne kommer til at sidde derinde og kukkelure. De skal stadig ud i lokalområderne og lave aktiviteter,” forklarer han.

Ledige lokaler

Gennemføres lukningen af biblioteket i Sædding Centret, ser mange det som det endelige dødsstød til centret.

Endnu flere forsøger at henlede den politiske opmærksom på, hvad der egentlig er at hente i besparelser, når bibliotekslokalerne formentlig er usælgelige, og kommunen derfor hænger på en række driftsudgifter uanset om biblioteket er åbent eller lukket.

“Det er ingen hemmelighed, at jeg også tror, at de bliver meget svære at sælge. Det vil vist kræve en konkurrence blandt byens ejendomsmæglere,” smiler Hans Erik Møller, mens Jakob Lose siger:

“Hvis lokalerne ikke kan sælges, så må det resterende budget naturligvis holde for med hensyn til driftsudgifterne, men der er jo også den mulighed, at vi politisk kigger på, om vi kan flytte noget andet ind i lokalerne. Vi kan for eksempel se på, hvor kommunen i dag bor til leje og så overveje, om det måske er hensigtsmæssigt at flytte hertil.”

Publiceret 13 May 2015 12:00