Bilagene på bordet, tak!

Intet gør vælgerne så lede ved EU som luskede frynsegoder til hemmelighedsfulde politikere nede i Bruxelles
Det er uretfærdigt. Og det er udansk. De 751 EU-politikere i Bruxelles får hver 384.000 kroner om året til at dække kontorudgifter. Det er rigeligt – faktisk mere end rigeligt, for de kan ikke nå at bruge pengene. Men hvad der burde få de europæiske skatteborgere til at spærre øjnene op er, at EU-politikerne ikke behøver at aflevere et eneste bilag, der viser, hvad de har brugt pengene på. Og hvad der burde undre de danske skatteborgere er, at Venstres og Socialdemokraternes EU-politikere ikke har lyst til at forandre det mærkværdige kontortilskud – eller løntilskud, som vi nok bør kalde det.
Det skorter ellers ikke på kontrol i EU. Efter store skandaler med misbrug og svindel foretager tusinder af ansatte i Luxembourg generelt en meget grundig kontrol af lønninger, pensioner, diæter, rejseudgifter osv. Men de 32.000 kroner om måneden i såkaldte ”blyantspenge” er friholdt for et nærmere eftersyn. Dem kan EU-politikerne spendere frit – og bliver der noget til overs, kan de stikke det i egen lomme. Underligt nok. Eller er det nu også så underligt?
Nej, det er ikke spor underligt, at EU-apparatet ”smører” politikerne ved at forære dem lunser og frynser og ofte flere penge, end ministrene hjemme i de lande, hvori de er valgt. Uden at forfalde til sammensværgelses-teorier, vil jeg godt påstå, at hensigten er at få arbejdet i EU til at fremstå som tillokkende og lukrativt – og lur mig, om ikke også resultatet er, at politikerne er lidt mere tilbøjelige til at synes om EU. Man bider vel nødig den hånd som føder én?
Under afstemningen forleden var det skuffende at se, at Ulla Tørnæs og Jens Rohde fra Venstre og Jeppe Kofoed, Christel Schaldemose og Ole Kristensen undlod at stemme for et forslag om, at der skal leveres bilag for EU-politikernes reelle udgifter; de undskylder sig med, at EU-parlamentets præsidium sidder og tygger drøv på et forslag om ”blyantspengene”, som dog næppe ser dagen lys før næste istid. Vi fra Dansk Folkeparti støtter ethvert skridt, som giver borgerne bedre indsigt i, hvordan EU bruger deres penge. Vi må have kortene – eller rettere bilagene på bordet. Det skulle bare mangle.

Publiceret 13 May 2015 07:00