Katrine Marie Guldager er klar med den femte og næstsidste bog i sin krønike, hvor læserne følger en familie i Køge gennem 50 år.

Katrine Marie Guldager er klar med den femte og næstsidste bog i sin krønike, hvor læserne følger en familie i Køge gennem 50 år.

Forfatter er klar med femte del af Køgekrøniken

Femte bind i Katrine Marie Guldagers anmelderroste fortælling, Køge-krøniken, udkommer den 21. maj.

Af
Martin Rasmussen

BOG: Forfatteren Katrine Marie Guldager har de seneste år koncentreret sin arbejdsindsats om Køgekrøniken, hvor handlingen er centreret omkring en familie fra Køge. Det er foreløbig blevet til fire bøger i serien, og nu er den femte på vej. Den kan findes hos boghandlerne fra den 21. maj.
I dette femte bind "Bror og søster" er vi nået til 1976, og kollektiverne blomstrer. Kampen mod kapitalismen og imperialismen er stadig i fuld gang, men fokus har vendt sig, og synet er nu også vendt indad mod det mere nære. Kvinderne kæmper for frigørelse og ligestilling.
De tager på ø-lejr, forsøger at finde sig selv, og der bliver diskuteret seksualitet og kønsroller. Den patriarkalske familie er i opbrud, mændene skal nu også vise følelser, deltage i de hjemlige pligter og tage sig af børnene.
Vi følger igen søskendeparret Henry og Leonora og deres mor Lilly. Henry bliver løsladt fra statsfængslet og vender hjem. Han er ikke længere velkommen som beboer i kollektivet i Hellerup, så han flytter tilbage til Køge og prøver at finde fodfæste. Forholdet til hans to børn skal genoprettes, og det ser ud til, at han omsider møder en kvinde, der kan rumme ham og måske vise ham vejen tilbage til livet.
Leonora prøver at finde sig til rette i rollen som mor. Hun bor stadig i Køge med sin mand og deres lille datter. Hun har genoptaget maleriet og vælger – til familiens forundring - at sende datteren i dagpleje, for at få ro til at arbejde.
Køgekrøniken blev indledt med bogen Ulven i 2010, og siden har hun fulgt op med titlerne Lille Hjerte, Den ny tid og Peters Død.
Katrine Marie Guldager er i øvrigt netop skiftet til Politikens Forlag, og i den forbindelse er allerede foregående bøger genudgivet med ny forside, så nye læsere kan også nå at være med.
Imens er Katrine Marie Guldager gået i gang med at skrive sekseren i serien, som i øvrigt også bliver den sidste.
- Som mange måske ved, har jeg længe været i tvivl om, hvor mange bind Køge-krøniken i alt kommer til at blive på. Nu står det fast: Der bliver i alt seks bind. Krøniken begyndte i sin tid i 1938, og det hele kommer til at slutte i 1988. Så er vi også oppe på at følge familien i Køge over 50 år – og gennem et interessant stykke Danmarkshistorie, fortæller forfatteren på sin hjemmeside.

Publiceret 14 May 2015 09:45