- Gode ejerskifter er afgørende for vores stærke lokale erhvervsliv her i Solrød. For også i vores kommune skal mange virksomheder inden for en overskuelig årrække skifte ejer. Derfor har vi sat ejerskifte på dagsordenen for vores årlige dialogmøde med lokale virksomheder, som vi i år arrangerer sammen med Dansk Byggeri, siger Solrøds borgmester Niels Hörup.

- Gode ejerskifter er afgørende for vores stærke lokale erhvervsliv her i Solrød. For også i vores kommune skal mange virksomheder inden for en overskuelig årrække skifte ejer. Derfor har vi sat ejerskifte på dagsordenen for vores årlige dialogmøde med lokale virksomheder, som vi i år arrangerer sammen med Dansk Byggeri, siger Solrøds borgmester Niels Hörup.

Region Sjællands erhvervsliv står over for boom i ejerskifter

EJERSKIFTE: Chefen i hver anden ejerledede virksomhed i Region Sjælland er i dag over 55 år og knap hver fjerde er over 65. Det betyder, at der inden for de næste ti år skal skiftes både ejer og chef i 2000 sjællandske virksomheder.
Det er svært at give livsværket videre, men det er vigtigt. Nye tal fra Center for Ejerledelse viser, at 40 % eller ca. 2000 af de ejerledede virksomheder i Region Sjælland, skal skifte ejer inden for de næste 10 år.
- Ejerskifte er et komplekst område. En stor del af virksomhedens værdi ligger meget ofte i ejerens netværk, viden og kompetencer. Uden ejerlederen falder værdien af virksomheden drastisk, og derfor er processen i et ejerskifte meget ofte at få organiseret virksomheden, så den faktisk kan køre videre uden den tidligere ejer, fortæller projektleder Karsten Andersen fra Væksthus Sjælland, der har arbejdet med området de sidste 20 år.
Langt størstedelen af virksomhederne i Region Sjælland er ejerledede. I perioden 1995 til 2013 skiftede kun 538 af disse ejer ifølge undersøgelsen. Holder det tal, skal der ske et boom i antallet af ejerskifter over de næste år.
- Der er sandsynligvis sket lidt flere ejerskifter i perioden, da det kan være svært at registrere. Men der er ingen tvivl om, at vi er på vej ind i en periode, hvor meget store årgange skal afhænde virksomheder. Vi ved fra tidligere undersøgelser, at meget få virksomheder har en exit-plan, og det er bekymrende. For er virksomhederne ikke godt forberedt, så kommer et ejerskifte til at koste arbejdspladser, udtaler Karsten Andersen.
I alt er der ca. 5000 ejerledede aktie- og anpartsselskaber i Region Sjælland. Ser man på, hvem der typisk overtager virksomhederne, så går ca. hver anden virksomhed ifølge undersøgelsen videre til et familiemedlem.
- Det er stadig meget typisk, at søn eller datter overtager fars virksomhed, og det kan der bestemt være mange fordele ved. Meget viden går direkte i arv og virksomhedens kultur videreføres. Men det kan også være et problem. En ny ejer med nye kompetencer og idéer udefra kan ofte give en virksomhed et boost, som fornyer og faktisk skaber rigtig mange nye job. Så ejerskifte handler ikke kun om at bevare, det der er skabt, det handler også om at forny og skabe vækst, udtaler Karsten Andersen.
Borgmester i Solrød Kommune, Niels Hörup ser også udfordringen omkring ejerskifte som en vigtig sag.
- Gode ejerskifter er afgørende for vores stærke lokale erhvervsliv her i Solrød. For også i vores kommune skal mange virksomheder inden for en overskuelig årrække skifte ejer. Derfor har vi sat ejerskifte på dagsordenen for vores årlige dialogmøde med lokale virksomheder, som vi i år arrangerer sammen med Dansk Byggeri, siger Niels Hörup.
Men hvor skal man så starte, når man skal i gang med at ejerskifte?
- Først og fremmest så tidligt som muligt. Og så er der er flere forskellige rådgivere, som skal aktiveres. Vigtigst er måske revisoren, som har en meget vigtig rolle i at økonomien bliver klargjort. Derudover er der faktorer som fx bestyrelse der kan være rigtig vigtigt for en ny ejer. I Væksthuset har vi god erfaring med området og kan sammen med bl.a. den lokale erhvervsservice guide til en stor del af de rådgivere, som både kan sikre sælger en god pris og den nye ejer de bedst mulige betingelser for fremtidig drift, fortæller Karsten Andersen.  
pm

Publiceret 18 May 2015 16:00