Birgit Pedersen modtager donationen på 25.000 kroner af Ebbe Jørgensen, præsident for Hårlev-Karise Rotary Klub. (Privatfoto).

Birgit Pedersen modtager donationen på 25.000 kroner af Ebbe Jørgensen, præsident for Hårlev-Karise Rotary Klub. (Privatfoto).

Rotary Hårlev-Karise sender kenyansk skolepige på seminarium

HÅRLEV: Med en donation på 25.000 kroner kan den unge, kenyanske pige, Nevian, se frem til at starte på sin drømmeuddannelse.
Birgit Pedersen rejser hvert år i januar måned til Kenya sammen med sin mand - ikke for at holde ferie, men for at besøge de mange børn, hun i årets løb har samlet donationer til.
Pengene går ubeskåret til børnenes skolegang, til skolebøger, til skoleuniformer og sko - og i særlige tilfælde også til et videregående uddannelsesforløb, som den fireårige seminarieuddannelse, Nevian på 19 år nu får sponsoreret.
Det er anden gang Hårlev-Karise Rotary Klub giver en af ”Birgit Pedersens børn” mulighed for at læse videre efter folkeskolen.
For snart to år siden påbegyndte den nu 22-årige Leonida en fireårig universitetsuddannelse, og ligesom Nevian er det hendes drøm at blive underviser og hjælpe kenyanske børn med deres skolegang, som hun selv er blevet hjulpet.

Lokal opbakning

Donationen på 25.000 kroner stammer blandt andet fra overskuddet ved Hårlev-Karises Rotary Klubs årlige nytårskoncert, der nyder stor lokal opbakning.
Og at valget endnu engang faldt på Birgit Pedersens skoleprojekt, da klubben skulle beslutte, hvem pengene skulle gå til, er intet tilfælde.
- Birgit Pedersen leder et skoleprojekt i et land, der er præget af fattigdom, høj arbejdsløshed, politisk uro og korruption. En usikker situation er et grundvilkår – og der er hårdt brug for pengene, sagde Ebbe Jørgensen, præsident for Hårlev-Karise Rotary Klub, da han lørdag overrakte en glad Birgit Pedersen donationen og ønskede hende lykke og held med det videre arbejde.

Alle pengene går til børnene

Birgit Pedersen har ledet det kenyanske skoleprojekt siden 2002, og hun hjælper hvert år med at finansiere skolegangen for cirka 60 kenyanske børn i alderen 3,5 år til 16 år.
De helt små lærer engelsk og KiSwahili – en variation af Swahili, som tales i landet - mens de store også undervises i en række andre fag.
Pengene til at dække børnenes skolegang får Birgit Pedersen primært fra private sponsorer, der betaler 800 kroner om året for et sponsorbarn.
Hvert år får sponsorerne en opfølgning på deres sponsorbarn med rapport fra skolen, fotos og eventuelt et brev eller en tegning - afhængig af, hvor gammelt barnet er.
Flere af sponsorerne har været med Birgit Pedersen og hendes mand i Kenya for at besøge deres sponsorbarn.
Det er Birgit Pedersen, der planlægger rejserne, men sponsorerne betaler selv for rejsen og opholdet.
- Vi betaler selv for rejsen derned hvert år og for opholdet – og alle administrative udgifter forbundet med projektet, forklarer Birgit Pedersen.
- På den måde går alle pengene, vi får samlet ind, til børnene. Og der er hård brug for hver en krone, vi kan få samlet ind, for situationen i Kenya er barsk og familierne ville ikke have mulighed for at sende deres børn i skole, hvis ikke de fik hjælp.
-  Jeg har aldrig oplevet dem så fattige, som da vi var af sted i januar, fortæller Birgit Pedersen videre.
- Familierne er desperate og tigger om mad. Situationen er tydeligt forværret og flere af mine sponsorbørn er forsvundet, fordi familierne har været nødt til at flytte væk i håb om at finde arbejde et andet sted. I de tilfælde får sponsorerne selvfølgelig deres penge tilbage, forsikrer Birgit Pedersen.
- Men vi ville nu gerne vide, hvor børnene er blevet af. Tæt opfølgning forhindrer snyd.
Korruption er udbredt i Kenya og for at sikre sig, at pengene havner i de rigtige hænder, tager Birgit Pedersen selv rundt til de forskellige skoler og betaler det kommende års skolepenge for sponsorbørnene, når hun er i landet. 
- Sygdom er tilladt, men fravær er ikke i orden, forklarer Birgit Pedersen.
- Hvis vi betaler for børnene, skal de også passe deres skole. Jeg modtager en rapport fra skolen hvert år, så jeg kan se, om børnene passer deres skolegang, som de skal.
Ønsker du at blive sponsor for et kenyansk skolebarn, er du velkommen til at kontakte Birgit Pedersen via e-mail på lerskovvej3@mail.dk.
pm

Publiceret 18 May 2015 17:15