I år stiller Fnug med otte frivillige, der er klar til at svare på spørgsmål.

I år stiller Fnug med otte frivillige, der er klar til at svare på spørgsmål.

Smitter gigt?

På Jelling Musikfestival vil frivillige fra Foreningen for Unge med Gigt gøre op med fordomme og myter omkring muskel- og skeletsygdomme

Af
Af Jacob Hove

”Jeg bliver nødt til at spørge: Smitter gigt?”
30-årige Jeannette Henriksen Juhl husker tydeligt sit møde med en ung pige på sidste års Jelling Musikfestival.
Jeannette Henriksen Juhl var sammen med andre frivillige fra Foreningen for Unge med Gigt (Fnug) på festivalen for at oplyse om sygdommen og gøre op med fordomme. Og den unge nysgerrige pige var langt fra den eneste, der fandt ud af, at gigt ikke smitter. Cirka 100 ud af de 400 unge, som Fnug talte med under festivalen, tog sig mod til at stille samme spørgsmål.
Ifølge Jeannette Henriksen Juhl er en musikfestival et godt sted at bryde tabuer og fordomme:
“Stemningen er mere løs og frisindet på en festival. Det er bare noget andet end at række hånden op til et foredrag og spørge: 'Må man så dyrke sex, når man har gigt?'”

Mange aktiviteter

Også i år kan festivaldeltagere møde FNUG i Venskabspavillonen, hvor de tager billeder til en fotokonkurrence, hvor man blandt andet kan vinde billetter til næste års festival.
De øvrige aktører er PsykInfo i Farmors stue, Kræftens Bekæmpelse, UCL Lillebælt, DGI og Vejle Idrætshøjskole.
Det er Vejle Kommune, som står for Arenaen ved Campen. Sundhedskonsulent Lars Ulrik har skabt rammerne og den røde tråd mellem de forskellige aktiviteter, og han er ikke i tvivl om, at man på en festival kan få gjort op med masse tabuer.

Publiceret 21 May 2015 06:00