Formand for arbejdsmarkedsudvalget Jan Prokopek Jensen vil have familier, virksomheder og skolerne med i indsatsen for at få bragt ledigheden blandt kommunens unge ned. (Arkivfoto)

Formand for arbejdsmarkedsudvalget Jan Prokopek Jensen vil have familier, virksomheder og skolerne med i indsatsen for at få bragt ledigheden blandt kommunens unge ned. (Arkivfoto)

Tusinde unge på offentlig forsørgelse

Arbejdsmarkedsudvalget er klar med en økonomisk saltvandsindsprøjtning til kommunens unge ledige

Af
Af Svend Mikael Larsen

Arbejdsmarkedsudvalget vil ikke acceptere, at så mange unge i Sønderborg Kommune er i ledighed. På nuværende tidspunkt er omkring 1.000 unge mennesker på en form for offentlig forsørgelse.
Det er en kendsgerning, der ærgrer formanden for arbejdsmarkedsudvalget, Jan Prokopek Jensen:
"Har vi dem i vores system i fem år, ja, så ender de livslangt i systemet. Der er også dokumentation for, at disse personer senere hen i livet vil gøre brug af læge og sygehus i langt højere grad end befolkningen i almindelighed. Det er ikke godt."
"Derfor påbegyndte vi sidste år en indsats og har nu større fokus på denne gruppe. Det ser ud til at hjælpe. Indsatsen forstærkes nu yderligere. Jeg vil dog gerne samtidig opfordre forældre og bedsteforældre til at opmuntre, støtte og hjælpe deres børn til at få den uddannelse, der er så vigtig for at få et arbejde senere i livet. Tallet på de 1.000 er alt, alt for højt, og det håber vi, sammen med familierne, virksomhederne og vores uddannelsesinstitutioner at få bragt væsentligt ned de kommende år," siger Jan Prokopek Jensen.

125 virksomhedsbesøg

Arbejdsmarkedsudvalget ønsker, at flest mulige unge under 30 får en kompetencegivende uddannelse. Man erkender dog, at det opnår man ikke alene. Derfor vil man udbygge det allerede eksisterende samarbejde med kommunens uddannelsesinstitutioner og virksomheder.
Især virksomhederne har man fokus på. De har og skaber de arbejdspladser, som de unge har brug for, og af den årsag vil man i Arbejdsmarkedsudvalget gerne lytte til deres input. Derfor har repræsentanter fra byrådet, herunder medlemmer fra arbejdsmarkedsudvalget, i foråret været ude og besøge 125 virksomheder. Besøgene skal give virksomhederne anledning til at fortælle om deres behov og udfordringer til kommunen. På den måde starter man en dialog, der kan være med til at skaffe flere job- og praktikmuligheder for de unge.
Motivationen bag arbejdsmarkedsudvalgets beslutning er, at der er overskud på beskæftigelsesbudgettet, og det har givet mulighed for at frigive økonomiske ressourcer til følgende tiltag:
En bredere og mere helhedsorienteret indsats for de unge mellem 15-29-årige.
Kampagner målrettet virksomhederne.
Særlig fokus på unge med længerevarende uddannelser.
Fokus på kommunikation med sms og apps til smartphones.
Et indskud til kommunens nye Kompetence- og Integrationscenter.

Publiceret 22 May 2015 08:00