Laila Carstensen kæmper for at droppe smøgerne efter over 50 år som ryger, og her er sammenholdet i Køge Kvitter Smøgerne et vigtigt redskab, fortæller hun.(Foto: JCJ)

Laila Carstensen kæmper for at droppe smøgerne efter over 50 år som ryger, og her er sammenholdet i Køge Kvitter Smøgerne et vigtigt redskab, fortæller hun.(Foto: JCJ)

- Nu skal det være slut

Laila Carstensen fra Køge meldte sig til Køge Kvitter Smøgerne for at få hjælp til at ændre 50 års rygevaner.

Af
Martin Rasmussen

RYGESTOP: Det er ikke let at droppe smøgerne, når man har røget i over 50 år, men alligevel er Laila Carstensen fra Køge fast besluttet på, at nu skal det være. Hun er en af omkring 50 køgensere, der for en måneds tid siden meldte sig til konkurrencen Køge Kvitter Smøgerne, og målet er klart:
- Mit mål er, at efter de otte uger, så skal det være slut. Jeg har længe gået og tænkt, at jeg gerne ville stoppe. Mit helbred fejler ikke noget, og det er heller ikke for pengenes skyld. Det er for min egen skyld, siger hun.
Laila Carstensen er ikke storryger, men cigaretterne har været en fast bestanddel af hendes hverdag, siden hun begyndte at ryge som 14-årig. I dag er hun 65, så det er altså en mangeårig vane, der skal ændres.
- I den seneste tid har jeg røget omkring 15 cigaretter dagligt. Jeg har tidligere prøvet forskellige rygestopforløb, men det her er helt klart det bedste. Her er en god atmosfære og positive mennesker, og så dunker konsulenterne ikke en oven i hovedet, når det er svært at stoppe, siger hun om Køge Kvitter Smøgerne, hvor alle hold samles til cafeaften på Teaterbygningen en gang om ugen og desuden har fået tilknyttet en rygestopkonsulent gennem hele forløbet, som kan hjælpe deltagerne gennem den svære proces.
Laila Carstensen kendte ikke nogen af de andre på holdet på forhånd, men hun sætter alligevel pris på at kunne dele erfaringerne med nogle, der kæmper samme kamp.
- Det er nogle kanon mennesker. Vi er sammen om det her, og vi har udvekslet telefonnumre, så vi kan ringe hinanden op og få opbakning.
Det betyder meget for mig, at vi er sammen om at prøve at nå i mål, fortæller hun.
- Jeg bliver helt glad, når jeg kommer ned i cafeen om mandagen. Der er en glad og positiv stemning, siger Laila Carstensen, som allerede nu har beskåret antallet af daglige smøger markant - men altså ikke helt er i mål med rygestoppet.
- Det gik fint i starten, men jeg røg i vandet til en konfirmation for nylig, fortæller hun - og fremhæver, at det sværeste er de festlige lejligheder, hvor en smøg eller flere gennem mange år har været en naturlig del af hyggen.
Køge Kvitter Smøgerne er en holdkonkurrence, hvor der både er ugepræmier og en afsluttende førstepræmie til det hold, hvor flest deltagere dropper smøgerne i løbet af konkurrencen. Bag initiativet står Kræftens Bekæmpelse og Køge Kommune.

Publiceret 23 May 2015 11:45