(Privatfoto).

(Privatfoto).

Udeskole giver selvstændige børn

UNDERVISNING: Faxe Kommunes Vibeengskole er én af blot 33 skoler udvalgt til at udvikle undervisningsmetoder til udeskole.
Skolen har udendørs arbejdsstationer, natur og en nærhed til byen, som giver de bedste betingelser for at lægge en del af undervisningen uden for klasselokalet.
Vestskolens afdeling Vibeeng i Haslev er med helt i front, når det gælder udvikling af undervisningsmetoder til konceptet udeskole.
Vibeeng med dens 0.-6. klasser er nemlig en af blot 33 skoler på landsplan, som er med i et fælles projekt om udvikling af udeskolen. Undervisningsministeriet og Miljøministeriet står sammen om projektet, som er døbt ”demonstrationsskole for udeskole”.
I år har 14 pilotskoler været i gang med arbejdet omkring udeskolen, og fra skoleåret 2015/2016 er afdeling Vibeeng og de øvrige skoler altså med til at videreudvikle og formidle praksisnær viden om udeskole, som andre skoler efterfølgende kan få glæde af.

Vibeeng er oplagt

Det er helt oplagt for afdeling Vibeeng at være med i projektet. Skolen er nærmest bygget til den nye folkeskolereform og til at være udeskole.
Der er to udestationer, så det er enkelt at komme i gang med undervisning og opgaveløsning ude - her er der strøm og net forbindelse.
Skolen har sin egen skov med motionsbane, og så ligger skolen i cykel- og gåafstand fra byen og derved tæt på kirken, Haslev Museum, byens forretninger og virksomheder, som også kan være en del af udeskolen.

Autentisk undervisning

Afdelingsleder Helle Ancker Agergaard glæder sig til at fortsætte og forfine de udeskole-oplevelser, skolen allerede har haft siden åbningen i 2014.
- Det er rigtig vigtigt, at børnene får undervisning, som giver dem en oplevelse af, at tingene giver mening, og at undervisningen er autentisk. Hvis man har set hønen blive aflivet og selv taget indvoldene ud, bliver det lettere at tale om og forstå menneskets anatomi, når man så kommer ind i klassen igen, siger Helle Ancker Agergaard.
- I dag oplever mange børn verden gennem en computer. Med udeskolen kommer hele kroppen i gang, og hjernen bliver stimuleret på en anden måde. Og vi kan jo høre, at børnene kan lide at komme ud, siger Helle Ancker Agergaard og tilføjer, at børnene med nogle års erfaringer med udeskolen bliver mere ansvarlige og selvstændige.
- Og så får vi både sunde og glade børn ud af det, siger hun. 
De to ministeriers projekt betyder, at Vestskolens afdeling Vibeeng får konsulent bistand fra VIA University College. De skal blandt andet styrke de igangværende udeskole-tiltag i indskolingen, og få gjort udeskole relevant og brugbart i mellemtrinnet på skolen.
pm

(Privatfoto).

(Privatfoto).

Publiceret 23 May 2015 17:15