Et pressefoto af spillet om pensum...øh, Syllabus. Sjov læring i form af et brætspil.

Et pressefoto af spillet om pensum...øh, Syllabus. Sjov læring i form af et brætspil.

Brætspillet der gør det sjovt at blive klogere

Syllabus griber fat i emner som dansk, tal, geografi og idræt

Af
Jørgen Flindt

Hov da, Emilie, endte du på et blåt felt? Jamen så skal du svare på dette spørgsmål: Et ægtepar går tur. Hvor mange mennesker taler vi om?
Og hov, Andreas, du endte på et orangefelt. Så skal du sige det modsatte af tale og gå og tænde.
Oh hallooooo Ida Maria, du endte på et grønt felt, så du skal lave idræt i form af tyve hop på stedet. 10 på venstre. Ti på højre. Sæt i gang.
Den slags ting kan man blive sat til i spillet Syllabus, der er et brætspil, som blev opfundet i Ølsted ved Hedensted for et par år siden. Bag står et ægtepar, Sonia og Sven Bjerregaard Olsen, der gennem en årrække havde hjulpet nabolagets børn med lektiehjælp og ud fra den erfaring havde lært, at lektier serveret som små spil nemmere læres.
Og så opstod tanken til et større spil, nemlig Syllabus. Det underlige ord er latinsk og betyder pensum. Nu er pensum nok et ord, der kan få de fleste skoleelever til at løbe skrigende væk (især når de bliver ældre og lærer om ordet), men på skolen i brætspillet, kaldet Olivers Skole, handler det nu ikke om pensum i gængs forstand, men om at hygge sig og have det sjovt.
"Når vi har brugt spillet hjemme med de af områdets børn, vi hjælper med lektierne, så har det været en succes. Børnene har slet ikke lyst til at stoppe spillet, og vi kan helt klart se, at det virker," sagde Sonai og Sven Bjerregaard Olsen, da Lokalavisen tidligere interviewede dem om spillet.

Hjemme og i skolen

Spillet kan bruges fra 0. til 4. klasse, og et enkelt spil tager sådan rundt regnet i omegnen af en halv times tid, afhængig af antal spillere selvfølgelig. Der er plads til fire spiller i et spil. Spillet er, ifølge ægteparret bag, velegnet både i hjemmet og i skoler og sfo'er.
I de yngste klasser skal en voksen spille med, mens de større elever kan styre et spil selv.
Og hjemme i familien kan spillet også nemt spilles, for mor og far kan jo bare være med. Om ikke andet vil de have godt af at ende på de grønne gymnastikfelter, og vil det ikke være lidt sjovt at kunne sige til far: Du skal lægge dig på gulvet med benene i vejret og cykle i to minutter.
Psst: Er en rød spætte det samme som en rødspætte? Spørgsmålet gives, og svaret findes, i Syllabus.

Fakta
Spillet tager udgangspunkt i de mange intelligenser, og der bliver i spillet brugt fire af dem, dansk – tal – natur – gymnastik.
Syllabus koster i udsalgspris 299,95 kroner, og kan blandt andet købes via forskellige netbutikker, deriblandt legeakademiet.dk

Publiceret 24 May 2015 07:00