Rushy Rashid er glad for at bo i Hvidovre, nu på 15. år, sammen med mand og to børn.

Rushy Rashid er glad for at bo i Hvidovre, nu på 15. år, sammen med mand og to børn.

- Grundloven er for dig og mig...

 Det danske demokrati giver både frihedsgrader og forpligtelser, mener journalist og forfatter Rushyy Rashid Højbjerg, der i denne uge holder foredra om Grundloven i Bibliotekscaféen

I anledning af 100-året for kvinders ret til at stemme, er 100 kendte danskere udvalgt til at holde deres helt egen personlige tale om Grundloven, og hvad den betyder for dem. Blandt talerne er lokalt bosatte Rushy Rashid Højbejrg, der også er aktuel med et foredrag i Bibliokscaféen på torsdag kl. 19. Her vil hun med en personlig vinkel vil tale om Grundloven, demokratiet og så hendes lillefinger.

Hvad hendes lillefinger har med Grundloven og det danske demokrati at gøre, vil hun ikke afsløre endnu, men Hvidovre Avis har mødt forfatteren, journalisten, foredragsholderen og radioværten til en snak om netop hendes syn på Grundloven og demokratiet. Alle er vel enige om, at vi har et fungerende demokrati i Danmark, så er Grundloven og demokratiet ikke mest for nørder? - Grundloven er ikke for nørder, den er for dig og mig, og den er vigtig at kende, for den er det fundament, som mit og mine børns liv bygger på. Selv om den på mange måder er en abstrakt betegnelse, så gennemsyrer den vores menneske- og livssyn, siger Rushy Rashid Højbjerg. Hvidovre Avis har mødt hende foran Rådhuset i Hvidovres midte. Solen skinner og springvandet foran Hovedbiblioteket er nyrenset og vandet plasker larmende ned i det lave bassin. - For mig betyder Grundloven alle de frihedsrettigheder jeg har som kvinde, menneske og mor. De friheder, som jeg giver videre til mine børn. Og hvad betyder det, så? Det betyder f.eks., at ens 5-årige siger til én, at hans mening tæller lige så meget som din. Og det er på én gang noget, der er hamrende irriterende, og noget der gør mig stolt, siger hun. Den nu 47-årige kvinde har boet i Hvidovre de sidste knap 15 år sammen med sin mand Jens Haarder Højbjerg og deres to børn. Selv kom hun til Danmark fra Pakistan, da hun var 9 år og med sig i bagagen havde hun et lands kultur, som hun igennem årene blev meget bevidst om, var meget forskelligt fra den danske kultur - og det demokrati, som hun hele sit voksenliv har omfavnet og beskæftiget sig med.

Bestemme over eget liv

- I Danmark har vi retten til at sige, hvad vi mener. Og vi stoler på dem, der bestemmer over os. Vi løber ikke væk, når der kommer en politibil, og vi sætter vores kryds, når der er valg, siger Rushy Rashid og fortsætter. - Som barn ved man det ikke, men Pakistan var og er et land, hvor kvindeligestilling ikke fungerer. Godt nok har vi haft en kvindelig premiereminsiter, men det er ikke en lakmusprøve på, at der er ligestilling. Det der med at kunne bestemme over sit eget liv er helt anderledes i Pakistan, siger Rushy Rashid. Kvinderne i familien har dog igennem årene kæmpet for netop piger og kvinders rettigheder og det er noget, der har haft stor betydning for Rushy Rashids liv og valg. - Min mor brød med normen, da hun besluttede, at vi skylle flytte med min far til Danmark. Og min faster Mimi har kæmpet for uddannelse til piger. Så jeg har været båret og opdraget af kvinder, der havde taget sagen i egen hånd. Jeg er rundet af kvinder, der er vant til at tage kampen, fortæller Rushy Rashid Højbjerg. Og hvis man har læst Rushy Rashid Højbjergs bøger eller hørt hendes historie, så ved man, at hun også selv har taget kampen for at leve det liv, hun havde lyst til. - De år fra jeg var 20-30 var et frigørelsesårti for mig, og da jeg stod foran mit andet ægteskab og var i tvivl, sagde min faster Mimi til mig: Hvem vil takke dig om 10 år, hvis du gør det her? Den sætning har jeg levet efter siden, siger Rushy Rashid, der i øvrigt har opkaldt sin datter netop efter faster Mimi.

Foreningslivet er demokratiet

Rushy Rashid Højbjerg lægger ikke skjul på, at hun har opdraget sine børn efter danske normer, og hun værdsætter netop de helt unikke muligheder, de har for at leve i og med demokratiet - og tage et ansvar, som Rushy Rashid mener, er en pligt, der følger med, når man lever i et demokrati. - Den største demokratiske størrelse vi har, er det danske foreningsliv. Det liv og fællesskab, der er, når man står og sparker græs, eller når min datter er til dans og er hjælpetræner og tager vare på de yngre og tager et ansvar. Det hører med til demokratiet. Det hører også med til demokratiet, at man hjælper de svageste og lærer at omgås hinanden, siger hun. Samtidig mener Rushy Rashid Højbjerg, at man skal være bevidst om, at de muligheder man har i det danske demokrati er langt foran andre demokratier. - Vi har lige rettigheder og lige muligheder. Jeg kan komme som indvandrer og tage del i det her og jeg kan blive valgt ind. Og det er ikke fordi jeg kender nogen, som det er i Pakistan, siger hun. Til daglig er Rushy Rashid Højbjerg radiovært hos Radio 24syv, hvor hun har programmet Rushys Roulette. Dertil holder hun foredrag, som hun f.eks. skal gøre i Bibliotekscaféen på torsdag. Desuden sidder hun på 4. år i Dansk Røde Kors' hovedbestyrelse, og hun er næstformand i For livet. - Og hvad gør jeg så der. Jeg tager mine brune øjne og bidrager til festen. Jeg ser skævt på tingene, og kan ikke lade være med at sige det, hvis der er noget, jeg synes kan gøres anderledes eller bedre, slutter hun. Hør mere om Rushy Rashid Højbjerg og hendes forhold til Grundloven og demokratiet, når hun på torsdag kl. 19 lægger vejen forbi Biblioteksfcaféen.key

Publiceret 27 May 2015 08:00