Karina Lorentzen Dehnhardt, Socialistisk Folkeparti

Karina Lorentzen Dehnhardt, Socialistisk Folkeparti

DEBAT:

Ryan Air, nej tak!

Karina Lorenzen, Folketingsmedlem SF
Sindalvej 4
6000 Kolding

Tak til Koldings borgmester, Jørn Petersen, for at kæmpe mod den undergravning af deløn- og arbejdsvilkår, flyselskabet Ryan Air, har begivet sig ud i. Det er en vigtig kamp mod slavelignende arbejdsvilkår, hvor ansatte tilbydes en uhyre lav løn og langt under danske standarder, ingen løn under sygdom eller pension og hvor man skal indvillige i at lade sig forflytte til en hvilken som helst destination, når Ryan Air har brug for det.
 

Sådanne arbejdsvilkår er social dumping og vi er i SF glade for, at Kolding Kommune nu heller ikke skal flyve med selskabet. Vi skal nemlig ikke bidrage til at forværre forholdene i hele luffartsbranchen ved at give Ryanair mulighed for at udkonkurrere de selskaber, som følger spillereglerne. Samtidig er det også et sikkerhedsproblem for os flypassagerer, når piloter møder syge og overtrætte på arbejde eller bliver bedt om at bruge så lidt brændstof som muligt og ikke tør at sige fra af frygt for at blive fyret. Jeg må indrømme, at jeg ville være nervøs for at flyve under sådanne betingelser.
 

Det er vigtigt, at vi støtter op om den danske arbejdsmarkedsmodel, så alle arbejder under samme fair vilkår, og derfor må vi sige klart fra overfor sådanne selskaber og deres umoralske metoder.
 

I SF har vi desuden stillet forslag om, at minimum 75 % af besætningen bør være direkte ansatte af luftfartselskabet og ikke gennem adskillelige bureauer med løse og usikre ansættelseskontrakter. Det vil sikre større tryghed om arbejds- og lønvilkår og skabe stabilitet og kontinuitet i besætningen. Vi tror på, at det er et skridt i den rigtige retning i forhold til at forbedre sikkerheden og samtidig er det et værn mod socialdumping.

Publiceret 27 May 2015 14:00