Stop besparelserne på vores børn, opfordrer Per Rosen. Han er bange for, at klublukningerne skubber de unge ud i ensomhed eller kriminalitet.(Foto: Gundlach)

Stop besparelserne på vores børn, opfordrer Per Rosen. Han er bange for, at klublukningerne skubber de unge ud i ensomhed eller kriminalitet.(Foto: Gundlach)

Klublukninger:

Forældre frygter ensomhed og kriminalitet

Af
Anette Gundlach

Vores unge risikerer at blive skubbet ud i ensomhed eller kriminalitet, når forvaltningen lukker klubber og lægger dem sammen til store enheder, mener far til tre og medlem af bestyrelsen i den Musiske Skole, Per Rosen. Han mener, at både forvaltningen og et flertal i Skole- og Børneudvalget handler mod bedre vidende med beslutningen.
Når klubberne Skademosegård og Krudthuset lukker om et par måneder, og Margrethehåb sandsynligvis følger trop, betyder det nemlig, at de unge for det første får længere til eftermiddags- og aftentilbuddene, og at de resterende klubber vokser sig større.
Per Rosen mener, at unge med sociale vanskeligheder dermed risikerer at få store problemer, når de i fremtiden skal finde sig til rette i klubber med 200 unge.
- Mange magter det ikke. På den måde smider forvaltningen unge på gaden i en alder, hvor de netop er ved at socialisere sig og også er mest skrøbelige.
- Det er ikke alle børn, der magter at finde sig til rette i så stor en hønsegård. De vil uvilkårligt trække sig, og så sidder de ensomme og triste tilbage på deres værelser, siger Per Rosen.
Han har selv et inklusionsbarn, der nogle gange har brug for ekstra hjælp til at holde styr på de sociale spilleregler, siger Per Rosen og fortsætter:
- Jeg frygter, at børnene i fremtiden drukner i de store klubber, og at de ikke kan nå at blive samlet op af pædagogerne, som gør det så godt i dag.

Afstand og misbrug

De unge, der ikke trækker sig ind i sig selv, risikerer til gengæld at ryge ud i et misbrug og kriminalitet, fordi de vælger klubber fra og i stedet hænger ud i parker og på Vigen.
Her får de lettere adgang til stoffer og misbrug, siger Peter Rosen.
Han mener ikke, at de unge får lyst til at køre i klubben, der i fremtiden kommer til at ligge længere væk, når kulde og vinterens mørke igen sænker sig over landet.
- Allerede i dag mærker vi et stigende problem med misbrug blandt folkeskole-eleverne, siger Per Rosen, der tror problemet bliver endnu større.

De stærkeste overlever

- Lukningerne går ud over de svageste og mest tilbageholdende elever. De stærkeste skal nok klare omstillingen, siger Per Rosen.
Han undrer sig over, at Skole- og Børneforvaltningen og et flertal af politikerne i Skole- og Børneudvalget med et snuptag tager så drastisk en beslutning, når sådan noget normalt tager tid.
- De lukker før de overhovet har vurderet, hvilke konsekvenser det har og om man kan gøre noget for at forbedre forholdene for de unge, siger Per Rosen og fortsætter:
- Kommunen sparer småpenge i forhold til, hvad det kommer til at koste at samle de unge op igen, siger Per Rosen.

Stop besparelser på børn

Mit råd er at stoppe tanken om, at alt kan spares væk uden meget store vedvarende sociale konsekvenser for vores børn. Især når det handler om børn med ekstra behov, forklarer Per Rosen.
- Find eventuelt pengene ved at stoppe nogle af alle de store ny-investeringer i kommunen, som kræver heftige driftsmidler efterfølgende.
- Tag jeres ansvar alvorligt og sæt jer ind i de dramatiske konsekvenser de foreslåede besparelser medfører, for prioriteringen er skæv og I på forvaltning og folkevalgte burde virkelig træde i karakter nu, hvor børn i højere grad end nogensinde mistrives, siger Per Rosen.

ag@roskildeavis.dk

Publiceret 27 May 2015 00:30