Der bygges på livet løs på det 150 år gamle bryghus. Foto: Peter Rasmussen

Der bygges på livet løs på det 150 år gamle bryghus. Foto: Peter Rasmussen

Danmarks ældste tænker nyt

Når man nu har en helt unik historie, så gælder det om at passe på den - og bruge den

Af
Peter Rasmussen

Historie har de masser af på familievirksomheden Fuglsang. Det sønderjyske bryghus har været i familiens eje siden tipoldefar Søren Christian Fuglsang begyndte at brygge såkaldt “bajersk øl” tilbage i 1865. Året efter at landegrænsen var flyttet til Kongeåen.
Det nye bryg skulle hurtig vise sig, at være en god idé og dansk eller tysk - tørsten var stor. Så efterhånden var det en ganske omfattende produktion, der fandt sted der på grunden med udsigt over Haderslev Dam.
Siden er sortimentet vokset på Fuglsang. Igennem mange år har den mest lukrative del af aktiviteterne været produktionen af malt. Der indgår malt fra Fuglsang i stort set alle danske øl, ligesom der også er interesse fra udlandet.
Men øllet er stadig kerneproduktet, og nu - som altid - er det tungens smagsløg hos brygmesteren, der bestemmer bryggets smag. Og så er det bare om at ramme noget, som også kunderne kan lide. Det går ret godt faktisk. Flere gange er bryggeriets produkter blev belønnet med priser. Og uden godt håndværk overlever man ikke 150 år i et hårdt marked.

Fejret med øl

Hvordan fejrer man sin 150 års fødselsdag når man er at bryggeri? Ja man giver selvfølgelig en omgang.
Brygmester - Og direktør Henning Fuglsang - Har udviklet en særlig 150 års øl, og forleden blev der givet en omgang til byens befolkning, i samarbejde dem en del værtshuse og restauranter. Dommen var positiv. Det nye bryg skal nok blive sommerens hit med den fyldige smag og samtidige lethed.

Arkitekt Mikkel T. Martinussen vurderer byggeriet sammen med direktør Claes Fuglsang (th). Foto: Mette Henriksen

Arkitekt Mikkel T. Martinussen vurderer byggeriet sammen med direktør Claes Fuglsang (th). Foto: Mette Henriksen

Fejrer historien

Selv om man er Danmarks ældste familieejede bryghus kan man jo godt tænke nyt, og det gør man flittigt i Haderslev.
Millioninvesteringer omkring energi og miljø betyder at bryggeriet bruger langt mindre energi end tidligere, og at man udleder tilsvarende mindre CO2. Faktisk er besparelsen ganske betragtelig, og forventes at vokse i takt med at elektricitet bliver billigere end den hidtidige fyringskilde - gas.
Nytænkning har der også været omkring en ombygning af nogle af de øverste etager i bryggeriets “tårn”. Etager, der har en forrygende udsigt over by og dam.
Etagerne, der kommer til at rumme administrationen og bryggeriets personalekantine, kommer også til at omfatte en lille udstilling med det gamle produktionsanlæg tilbage fra bryggeriets første år. Det er den lokale arkitekt Mikkel Thohøj Martinussen, der har tegnet byggeriet, hvor historien kommer til at pryde midt i et topmoderne interiør.

Publiceret 30 May 2015 07:00