Kommunens to valg-generaler Ditte Lundgaard Jakobsen og Kathrine Marie Steffensen med et par gamle valgsedler. De kan begge se frem til et par hektiske og spændende uger op til folketingsvalget den 18. juni. Foto: Svend Mikael Larsen

Kommunens to valg-generaler Ditte Lundgaard Jakobsen og Kathrine Marie Steffensen med et par gamle valgsedler. De kan begge se frem til et par hektiske og spændende uger op til folketingsvalget den 18. juni. Foto: Svend Mikael Larsen

Ditte og Kathrine fik pludselig valgfeber

Valg giver altid travlhed på Kommunen, også når det ikke er byrådssalen men folketingssalen, der skal fyldes

Af
Af Svend Mikael Larsen

Et valg giver altid travlhed på Kommunen. Ikke mindst kommunens valgansvarlige kommer på overarbejde. Bogstavelig talt.
“Ja, jeg regner da med at skulle arbejde over nogle dage. Og der er jo stadig børn, som skal hentes i dagpleje og så videre. Heldigvis har jeg en meget forstående mand, og faktisk ringede bedsteforældrene allerede samme dag, som valget blev udskrevet, og sagde, at de vil stå stand by de næste par uger. Det er jo rart at vide,” smiler Kathrine Marie Steffensen, som er kommunens valgansvarlige i samarbejde med sekretariatsleder Ditte Lundgaard Jakobsen.
“Egentlig havde jeg taget ferie, så den har vi måttet flytte. Men det gør ikke så meget, for jeg glæder mig til for første gang at stå i spidsen for et valg,” siger hun.
“Ved sidste års valg til europaparlamentet kiggede jeg min forgænger over skuldrene, men i år bliver mit første som ene valgansvarlig.

I fuld gang

Så snart valget blev udskrevet gik hun og Ditte i gang med at koordinere arbejdet. Lokalerne til de 18 valgsteder i kommunen skulle bookes, og der skulle sættes navne på de i alt 132 valgstyrere og tilforordnede, som skal bemande stederne.
Det er de politiske partier, der stiller med de valgforordnede, og det gør de i forhold til antal stemmer ved seneste kommunalvalg. Det vil sige, at også partier, som ikke blev valgt ind i byrådet, stiller med folk ude på valgstederne.
“Vi vidste jo godt, at valget ville komme, så selvfølgelig har vi forberedt så meget som muligt i forvejen. Partierne har for eksempel i forvejen oplyst, hvem de stiller med. Men da ingen jo kendte valgdagen i forvejen, kan det være, at nogle af dem er forhindrede netop den dag, så det skal der lige tjekkes op på,” forklarer Ditte Lundgaard Jakobsen.

Alt det praktiske

En anden opgave i den anledning er at forberede selve valghandlingen og sørge for vejledning til de valgforordnede, om hvilke regler man skal være opmærksom på. For eksempel hvordan man bedømmer, om en stemmeseddel er gyldig. Dertil kommer alt det praktiske med urner, valgbokse og hele elektronikken.
“Desuden har vi i Aabenraa Kommune digitale valglister, og derfor skal folk også sættes ind i it-systemet bag. Der er jo også mulighed for at brevstemme. Det er man i Borgerservice allerede i fuld gang med at forberede,” fortæller hun. En uge før selve valget kommer kandidatlisterne fra Statsforvaltningen.
“Dem skal vi så kigge grundigt igennem, inden de sendes til tryk, for der skulle jo meget nødigt være fejl med navne, rækkefølge eller lister,” smiler Ditte Lundgaard Jakobsen.
“Alt i alt er det administrative dog stort set det samme, om det er et folketingvalg, et kommunalvalg eller et valg til europaparlamentet. Det er i grunden ikke så meget anderledes,” konstaterer hun.

Publiceret 31 May 2015 08:30