13-årige Ann-Louise Möllnitz Herden prøvede kræfter med træklatring. Efter et par gange lykkedes det at komme næsten op i toppen. Bagefter prøvede hun kræfter med at balancere på stablede sodavandskasser. Foto: Natalie Stratigos

13-årige Ann-Louise Möllnitz Herden prøvede kræfter med træklatring. Efter et par gange lykkedes det at komme næsten op i toppen. Bagefter prøvede hun kræfter med at balancere på stablede sodavandskasser. Foto: Natalie Stratigos

Se billederne:

100 børn fanger fisk og laver mad over bål til Friluftcamp

100 børn og unge med særlige behov deltager i løbet af uge 27 i Kolding Naturskoles Friluftcamp på Perlen.

Af
Natalie Stratigos

Græsset op ad skråningen er blevet trampet til en sti af børnefødder. Malthe og Mathias har plukket salat i køkkenhaven, og nu hjælper de med at lave frokosten over bål. Højt oppe under trækronerne hænger Ann-Louise.
 

“Få fat om træet med højre hånd, sæt foden i slyngen, så kan du komme højere op. Men hvis du er gået i stå, kan du også bare holde en kunstpause og nyde udsigten,” råber instruktøren til hende.

100 børn og unge med særlige behov er i løbet af uge 27 forbi Naturskolens Friluftcamp, der foregår i det lille hus Perlen, der ligger i Djævlekløften ved Geografisk Have. Her prøver de kræfter med et bredt udvalg af udendørsaktiviteter lige fra lystfiskeri, biavl, bålmad og træklatring.
 

“Formålet er, at børnene skal se, at de kan mere, end de tror. De skal møde mange andre børn og finde ud af, at de ikke er alene. De får nye venskaber og måske også nye interesser, der måske giver dem lyst til at melde sig ind i nogle af Koldings mange friluftsforeninger,” lyder det fra naturvejleder Hanne Sofie Schmidt, af børnene blot kaldet Fie.
 

Da 13-årige Ann-Louise Möllnitz Herden atter sætter fødderne på jorden, er det med et kæmpe smil på læben.
 

“Jeg er faktisk lidt højdeskræk, men så prøvede jeg at udfordre mig selv, og det var helt vildt sjovt. Nu føler jeg mig mere modig,” siger hun.
Ann-Louise går i specialklassen på Christiansfeld Skole, og det er anden gang, hun deltager i Friluftcamp.

30 æg og 7 liter mælk

Oppe ved bålhytten hjælper 11-årige Mathias med at snitte salat til frokosten. I dag står den på kebabruller, der er lavet over bål. Mathias har hjulpet til med at lave pandekagedej af fire kilo mel, 30 æg og 7 liter mælk, og nu sidder han på en træstub og venter på, at der skal smages på godterne. Imens har Karina Nielsen, der er pædagog på Specialcenter Brændkjær, overtaget madforberedelserne.
 

“Det er fantastisk at børnene får et frirum her. De nyder at være her og være sammen på en anden måde i nogle andre rammer end skolen. Her er der god plads og færre konflikter,” siger hun.
 

Ved Svanesøen fisker naturvejleder Jan Vestergaard med 11-årige Sander og 16-årige Bjarke.
 

“Det handler om at finde roen og koncentrere sig om det simple og ikke bare om at fange fisk,” forklarer Jan Vestergaard.
 

Imens kaster Sander snøren og krogen med en majskerne i vandet.
 

“Det er første gang, jeg fisker, og det er helt vildt sjovt,” siger han.
 

Men pludselig må han koncentrere sig om fiskestangen, for der er fangst på krogen. En lillebitte skalle. Han putter den sprællende fisk ned i spanden med vand.
 

“Den skal hedde Fibber,” siger Sander, der går på Grønnevang Skole.
 

Efter at have fanget endnu et par fisk, er det blevet frokosttid, og børnene samles i bålhytten.
 

Det koster 25 kroner pr. barn pr. dag at deltage i Friluftcamp, der foregår hver dag i uge 27 fra 9 til 15.
Det er kun børn og unge med særlige behov, der kan deltage i campen.

Naturvejleder Jan Vestergaard holder skallen op, så 11-årige Sander Norup kan røre ved den lille, slimede fisk. Foto: Natalie Stratigos

Naturvejleder Jan Vestergaard holder skallen op, så 11-årige Sander Norup kan røre ved den lille, slimede fisk. Foto: Natalie Stratigos

null

Publiceret 01 July 2015 15:00