Så er Christiansfeld på verdensarvslisten

Christiansfeld blev klokken 15.32 lørdag eftermiddag udpeget som verdenskulturarv. Det skete på UNESCO-komiteens møde i Bonn.
 
"Christiansfeld er nu blevet et verdensnavn. Kvalitetsstemplet er sat på vores unikke Brødremenighedsby. Rigtig mange mennesker har en aktie i, at det er lykkedes. Men når det kan se, så er det jo reelt, fordi vores daværende konge Christian d. 7. gav lov til at Brødremenigheden måtte opføre den unikke bymidte. Det blev starten på det, som nu er verdenskulturarv. Jeg ser frem til, at både turister og resten af Danmark vil få øjnene op for det helt særlige, der er i Christiansfeld," siger Jørn Pedersen, borgmester i Kolding Kommune i en pressemeddelelse.
 
Udpegning af verdensarvssteder er baseret på UNESCO's verdensarvskonvention. Den har til formål at bevare verdens enestående natur- og kulturarv for kommende generationer.
 
Christiansfeld er optaget på listen som en idealby, der gennem sin helt særlige byplan og unikke arkitektur vidner om Brødrekirkens forståelse af et samfund bygget på en kristen baggrund.
 
Samtidig var Christiansfeld ved sin grundlæggelse i 1773 en fristad, der som den eneste by i Danmark havde religionsfrihed.
 
Præst i Brødremenigheden i Christiansfeld, Jørn Bøytler, glæder sig over, at Christiansfeld er kommet med på verdensarvslisten.
 
"Jeg er både glad og tilfreds over, at noget, der har involveret så mange mennesker endelig har båret frugt. Det her vil give større mulighed for aktiviteter i byen, der vil potentielt være flere kunder til butikkerne, og så vil det formentlig give Christiansfeld et ordentligt skub fremad. Det sætter også Brødremenigheden på landkortet. Folk vil få øjnene op for, at Christiansfeld er mere end honningkager. Hvis der kommer flere medlemmer, vil det kun være glædeligt, men det er ikke et mål i sig selv. Det er vigtigt for os, at kirken er for alle - også dem, der ikke er medlemmer," siger han i pressemeddelelsen.

Om Christiansfeld

Christiansfeld blev grundlagt 1. april 1773

Det var Kong Christian den 7, der gav tilladelse til, at Herrnhuterne måtte slå sig ned i Danmark.

De byggede byen på en bar mark eller feld - deraf navnet Christiansfeld.

Publiceret 05 July 2015 09:30