Wolly i Vejle anno 1919 med apotekerens søn. Til højre Wolly anno 1962. Lokalavisen Vejle har forgæves forsøgt at komme i kontakt med Wollys søn.

Wolly i Vejle anno 1919 med apotekerens søn. Til højre Wolly anno 1962. Lokalavisen Vejle har forgæves forsøgt at komme i kontakt med Wollys søn.

Da Wolly kom til Vejle

I 1917 kom en sort, forældreløs dreng til Vejle fra en vestindisk ø. Dette er historien om drengen uden fremtid, der på grund af en barmhjertig apoteker fik en chance for blive til noget og tog den

Af
Af Thomas Bohsen

På Nørretorv i Vejle ligger St. Thomas Apotek, men det har det ikke altid gjort. Apoteket kom til byen i 1917 fra øen St. Thomas, en af de tre vestindiske øer, som Danmark i 1917 solgte til USA. Og med apoteket kom drengen Wolly.
Historien om, hvordan apoteket endte i Vejle er lang og indviklet, men indebærer i korte træk, at da den danske apoteker på øen i forbindelse med salget til USA mistede sin eneret på at drive apotek, blev han kompenseret af den danske stat. Og kompensationen var altså, at han overtog retten til at drive apotek i Vejle. Sagen skabte så meget røre i Danmark, at Storm P. tegnede, hvordan han forestillede sig det 'sorte' apotek i Vejle.
På St. Thomas boede drengen Wolly. Han var forældreløs og boede derfor hos sin bedstemor, hvor han ikke havde det så godt. Når apotekeren spillede tennis, samlede Wolly bolde, og på den måde knyttede han sig mere og mere til apotekeren og dennes familie.
Det var derfor med tårer i øjnene, at Wolly stod på kajen for at vinke farvel til den danske apotekerfamilie. Apotekeren fik en pludselig indskydelse og spurgte Wolly, om han ville med til Danmark. Det ville han gerne, og bedstemoren gjorde ingen indsigelser, så sådan blev det.

Den eneste sorte i Vejle

I 1917 var sorte mennesker ikke just hverdagskost i bybilledet. Få år tidligere udstillede Tivoli i København afrikanere i et bur, hvor mange mennesker kom for se dem. Og røre dem for at tjekke, at det ikke bare var skosværte.
Så da Wolly kom til Vejle, vakte det stor opmærksomhed. Han skulle sove på værelse med apotekslærlingerne, men de nægtede og sagde, at han lugtede, så Wolly fik sit eget værelse under taget.

Hæderskronet familie

Wolly hed i virkeligheden Oswald Heath, og han vendte senere tilbage til St. Thomas og blev en hæderkronet apoteker.
Han stiftede familie, og sønnen Alfred Oswald Heath endte som en respekteret læge. For 10 år siden sluttede ringen, da han besøgte Vejle for at se stedet, hans far tilbragte nogle af sine drengeår.

null

Publiceret 16 July 2015 18:00