Jord er ikke bare jord, og det betaler sig at vælge rigtigt, hvis væksten skal have optimale forhold.

Jord er ikke bare jord, og det betaler sig at vælge rigtigt, hvis væksten skal have optimale forhold.

Har du styr på din jord?

Hvilken plantejord skal du vælge – og er der overhovedet forskel?

Planteskoler og byggemarkeder bugner af sække med beriget vækstmateriale til haven.
Man kan blandt andet få surbedsjord, priklejord, rosenjord og champost. Spagnum, som betegnelserne ofte dækker over, fåes i mange afskygninger. Men gør det overhovedet en forskel, om du vælger det ene eller det andet? Ja, det gør det faktisk.
Spagnum er et produkt, vi henter fra højmoser. Det er lettere end jord og meget porøst, hvorfor det kan holde på store mængder vand. Det gør det ideelt for planterne at vokse i. Spagnumprodukter er, som så meget andet, et produkt, der kan købes i varierende kvalitet. Dels er der forskel på, hvad det er mest egnet til – og dels er der forskel på den kvalitet, spagnummen kommer i.
Generelt skal du gå efter den lyseste spagnum. De lyse nuancer er tegn på, at producenten har tilsat næringsstoffer som gødning og kalk. Kan du ikke se farven på produktet, så mærk på posen. Føles spagnummen grov, er det den, du skal tage. Den grove spagnum er mest luftig, og det kan planternes rødder trives i. Se også på varedeklarationen på posen. Her er længden af fibrene angivet – de groveste er over 40 mm, de billigste under 20 mm.
Alt spagnum kan imidlertid bruges med god effekt – man skal bare bruge det på rette sted. Den billige spagnum er velegnet i potterne. Her er der ingen grund til at fyre den dyre af – bland eventuelt spagnum op med kompost og havejord for at drøje den.
Skal du imidlertid spire dine egne afgrøder fra frø, så er det priklejorden, du skal have fat i. Den er steril og renset for ukrudtsfrø, så dine afgrøder ikke får ubudne gæster og du sparer tid med skuffejernet. Rosenjorden er, som navnet siger, velegnet til roser, men det gør den ikke uegnet til andre planter. Rosenjord er som oftest iblandet ler. Champost er et specialprodukt, som er baseret på heste- og hønsegødning. Som navnet antyder er det relateret til produktion af champignon – champost er den kasserede muldjord, som efter champignondyrkning bliver varmebehandlet for at fjerne skadedyr, snegle og bakterier. Champost er et rigtig godt jordforbedringsmiddel, som også kan drøjes med kompost eller havejord.

Publiceret 16 July 2015 06:00