Livredderne øver sig hele tiden på redningsaktioner.

Livredderne øver sig hele tiden på redningsaktioner.

Livredderne er i topform

Indtil nu har badesæsonen budt på blandet vejr, og den seneste uge var kølig og blæsende. Når der er langt mellem badegæsterne, bruger livredderne i TrygFonden Kystlivredning tiden på at træne deres færdigheder, så de klar, når det bliver vejr til badeture.

Det er sjovest at være livredder, når stranden er fuld af badegæster. Men livredderne keder sig ikke, når stranden er tom. De bruger tiden på at træne med deres udstyr og øve sig i at bjærge hinanden op fra vandet. - Op til badesæsonen træner vi livredderne hårdt, så de både er i fysisk topform og har redningsfærdighederne i orden. Men det er også vigtig for både deres egen og badegæsternes sikkerhed, at livredderne i løbet af badesæsonen bruger stille dage på stranden til at øve sig, så de er skarpe, når det gælder, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning. TrygFondens livredderuddannelse har opnået international certificering fra The International Life Saving Federation (ILS), som betyder, at livredderne opfylder en fælles international standard og kan søge arbejde på strande i udlandet.

Hemmelige badegæster tester livredderne

Jobbet som livredder kræver et stort overblik og evnen til at holde hovedet koldt i pressede situationer, og derfor bliver livredderne trænet i simulerede redningsaktioner på strandene, når de mindst venter det. - I løbet af sommeren får livredderne på de 37 strande, hvor vi er til stede, uanmeldt besøg af vores test-patrulje (in-situ-patrulje) ca. en gang om ugen. Patruljen lader som om, de er almindelige badegæster, som kommer i vanskeligheder, så livredderne skal træde til med hjælp. På den måde træner vi livredderne i realistiske situationer og i konstant at have et blik på vandet, så de kan reagere hurtigt, hvis der er personer, som har brug for hjælp, siger Anders Myrhøj og tilføjer: - Livreddernes primære zone er markeret med rød-gule strandflag i vandkanten, og det betyder, at det er her, de holder ekstra øje med badegæsterne. Derfor opfordrer vi altid til, at man bader mellem flagene, så livredderne hurtigt ser, hvis man kommer i nød.

TrygFondens 5 nationale baderåd

TrygFonden har sammen med Dansk Svømmeunion udviklet fem enkle baderåd, der indeholder de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du færdes på stranden. Lær at svømme: Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige. Gå aldrig alene i vandet: Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet, og råb aldrig om hjælp for sjov. Læs vinden og vandet: Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold, og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning. Lær stranden at kende: En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte. Slip ikke børnene af syne: Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn, og sørg for ikke at blive distraheret.

Publiceret 21 July 2015 08:00