Tjek temperaturen på dit brugsvand og spar en tusse

Mange villaejere spilder hvert år penge på at varme deres brugsvand op til en overflødig høj temperatur. Om sommeren, hvor du alligevel har lukket for dit fjernvarmeanlæg, kan du let tjekke, om din varmtvandsbeholder er indstillet forkert og koster ekstra på din varmeregning. Det skriver forsyningsselskabet HOFOR i en pressemeddelelse.
 
Snyder din varmtvandsbeholder dig hver dag for penge? Hvis vandet i din vandhane bliver så varmt, at du næsten skolder dig på det, og rørene til det varme vand reelt er med til at opvarme din bolig, så kan du sandsynligvis spare en del på din varmeregning – måske helt op mod 2.000 kroner om året. Samtidig kan du glæde dig over, at du også sparer klimaet for unødig CO2.
 
 
Og det er netop nu, hvor du alligevel har sommerlukket for dit fjernvarmeanlæg, at du let kan se, hvor megen energi du bruger på at få varmt vand i hanen.
 
 
"Sommeren har ladet vente noget på sig i år, men nu har langt de fleste villaejere endelig kunnet lukke for deres fjernvarmeanlæg. Og når der er drejet på anlæggets sommerventil, så er tidspunktet inde til at tjekke, om familien smider varmepenge ud af vinduet. Der kan være op mod 2.000 kroner om året at spare, og det er lette penge at hente hjem," fortæller Jimmi Eiberg, der er projektleder hos forsyningsselskabet HOFOR, i pressemeddelelsen.
 
 
Når du har sommerlukket for fjernvarmen, er det eneste energiforbrug, som registreres på din varmemåler, det, som bruges til at give dig varmt vand i hanen. Du kan typisk regne med, at opvarmningen af dit brugsvand udgør omkring 25 til 30 procent af dit årlige energiforbrug, og jo bedre dit hus er isoleret, desto større andel af energiforbruget går til det varme vand. Derfor er rådet, at du holder øje med måleren nogle gange hen over sommeren og ser, om du snyder dig selv og familien for hundredvis af kroner.
 
 
 
Hos HOFOR ved man af erfaring, at mange villaejere kører med en højere temperatur i deres varmtvandsbeholdere, end hvad der er nødvendigt. Ved at sænke temperaturen i beholderen fra eksempelvis 60 til 55 grader celsius kan en københavnsk familie eksempelvis spare op mod 900 kroner på deres varmeregning.
 
 
"De fleste har efterhånden taget anvisningen til sig om at vaske tøjet på 30 grader celsius i stedet for 40. På samme måde skal vi alle lære, at det er både dyrt og helt overflødigt at have mere end 55 grader i varmtvandsbeholderen. Mange tror fejlagtigt, at temperaturen i beholderen skal være så høj som mulig for at undgå bakterier, men allerede ved 55 grader behøver man ikke længere være bange for bakterievækst, og man reducerer sit energiforbrug væsentligt," forklarer projektleder Jimmi Eiberg fra HOFOR.
 
 
En lavere temperatur i varmtvandsbeholderen er samtidig også med til at give en bedre afkøling af returvandet, der sendes tilbage i fjernvarmenettet, hvilket ifølge Jimmi Eiberg er med til at optimere hele fjernvarmesystemet til gavn for alle kunder.
 
 
 
Manglende eller dårlig isolering af de rør, som fordeler det varme vand i huset, er en anden typisk kilde til varmespild hos villaejere. Har du for eksempel otte meter uisolerede rør med cirkulation, så spilder du let op mod 1.000 kroner årligt – også selv om du har den rigtige temperatur i din varmtvandsbeholder. Og investeringen i isolering vil tit være tjent hjem igen inden for bare et enkelt år, vurderer man hos HOFOR.
 

Sådan sparer du på energien til dit varme brugsvand

  1. Sommerluk for dit fjernvarmeanlæg
  2. Tjek din varmemåler flere gange hen over sommeren – dit energiforbrug vil alene komme fra opvarmning af dit varme brugsvand (typisk udgør energiforbruget til opvarmning af brugsvandet 25 til 30 procent af dine årlige varmeudgifter)
  3. Indstil temperaturen på varmtvandsbeholderen korrekt (det koster ikke noget)
  4. Efterisoler rørene, hvis det er nødvendigt

Publiceret 21 July 2015 16:00