Inden Lena og Billy flyttede ind i huset i Søgade, boede de i en lejlighed på Karolinegade. Billy er født i Kolding, mens Lena er født i Brørup.

Inden Lena og Billy flyttede ind i huset i Søgade, boede de i en lejlighed på Karolinegade. Billy er født i Kolding, mens Lena er født i Brørup.

Historien om det røde hus i Søgade

I Søgade nummer 31 bor Lena og Billy. Det har de gjort siden 1967. Gennem tiden har de opdaget husets hemmeligheder

Af
Natalie Stratigos

Det var da stikledningen i brandmuren mellem Søgade 31 og nabohuset sprang, at Billy og Lena Cordtz fandt ud af det. Der duftede af vådt mørtel i kælderen, og der, inde i hullet, lå den. Munkestenen. En gammel middelaldersten, der engang havde været en del af murene på kongeslottet Koldinghus. Lena og Billy kendte godt til historierne om, at mange munkesten og andre materialer blev stjålet fra ruinen, efter at slottet brændte i 1808 og herefter blev brugt til at bygge fundamentet i en række huse. De vidste bare ikke, at en af stenene lå i deres kælder.
 

“Det var helt vildt. Det havde vi ikke lige regnet med. Vi vidste faktisk ikke, hvornår huset var bygget, men fundet af stenen siger måske lidt om, at det kan stamme helt tilbage fra branden. Det er spændende, og det fik os til at tænke på, hvad der ellers var gemt bag husets mure,” husker 82-årige Billy.
 

“Vi har også en stor sten ude i haven, som vi ikke tør røre ved, men vi går da og snakker lidt om, om der mon ligger noget gemt nedenunder,” supplerer Lena.
 

Parret købte huset i Søgade nummer 31 i 1967. De har stadig det gamle, gulnede pantebrev, hvor der står, at de dengang måtte betale 63.000 kroner. Siden da har de hen ad vejen fundet nogle af de små hemmeligheder, huset gemmer.
 

“Det er nok ikke så mærkeligt, at man hen ad vejen finder ud af nye ting om gamle huse, men det er jo noget af det, der er med til at gøre huset specielt. På gamle billeder fra stadsarkivet kan vi se, at huset engang har været hvidt og huset en skomager i kælderen,” siger Billy.
 

Kort efter de flyttede ind, ville de sætte overetagen i stand, for med tre børn var der brug for et ekstra værelse. Også her gjorde de en opdagelse om det gamle hus. Bag muren ud mod smøgen og den lille grussti var der bindingsværk i toppen.
“Engang var det nok et bindingsværkshus, og så har man bygget nye mure udenpå,” gætter Billy.
 

Lena og Billy Cordtz kunne ikke drømme om at flytte fra huset. Ikke før alderen tvinger dem til det.
 

I dag stikker det lille, røde hus på 126 kvadratmeter ud på gaden. Her ligger det side om side med velhavernes millionvillaer med søudsigt. Nogle af dem topmoderniserede. Sådan er det ikke i nummer 31, for selvom der er bygget nye mure over bindingsværket og nye sten over munkestenen i kælderen, har huset ikke forandret sig meget, siden Billy og Lena flyttede ind. At træde ind i stuen er næsten som at rejse tilbage i tiden. Med et tikkende amerikanerur på væggen i stuen, en drejetelefon i entreen og mørke mahognimøbler i alle rum.
 

“Naboerne siger, huset er det flotteste i Søgade. Og jeg kan i hvert fald sige, at det er det mest fotograferede hus på vejen,” slutter Billy.

Publiceret 26 July 2015 12:00