Regler:

Danneborg må ikke være oppe om natten

'Danmarks-samfundet' understreger at der er etiske regler for flagning med vort nationalflag

I den seneste tid har man i adskillige blade, ugeaviser og forskellige fag- og reklameblade kunnet se reklamer for en flagknop med LED-lys, ofte ledsaget af en artikel om at Dannebrog nu kan blive hængende om natten.
"Den omtalte flagknop er uden tvivl fin til belysning af reklameflag, men Danmarks-Samfundet kan under ingen omstændigheder støtte, at den benyttes til belysning af vort nationale symbol. Selv om der ikke er lovgivet om brugen af Dannebrog, har det altid været en fast regel, at Dannebrog hejses klokken 08.00; hvis solen står op senere, da først ved solopgang. Nedhalingen sker senest ved solnedgang. Der er indført en undtagelse fra denne regel, hvor flaget kan forblive oppe efter solnedgang, såfremt det er belyst af en projektør. Denne undtagelse er indført for at give mulighed for at vise flaget ved særlige lejligheder, som f. eks. ved sportsstævner om aftenen. Det har aldrig været tanken, at denne undtagelse skulle bruges for at undgå besværet med at huske at få Dannebrog ned til tiden," oplyser Danmarks-samfundet.
"Det annoncerede solbatteridrevet LED-lys giver en dæmpet belysning af Dannebrog, men er efter Danmarks-Samfundets opfattelse ikke stærkt nok til fuldt ud at belyse flaget. Fra andre former for solbatteridrevne lys er det yderligere erfaringen, at lyset med tiden bliver svagere og i øvrigt næppe vil kunne klare lange vinternætter."
"Vi finder ideen med at lade Dannebrog vaje døgnet rundt i strid med god dansk flagtradition, og kan absolut ikke anbefales. Det glæder Danmarks-Samfundet, at så mange gerne vil flage med Dannebrog både til fest og ved sørgelige begivenheder, men vi skal varmt anbefale, at hvis man vil flage med Dannebrog, skal man følge de regler, der er en følge af ældgamle traditioner, og som er almindeligt accepteret af den danske befolkning," slutter Danmarks-Samfundet.

Danmarks-Samfundet  
Danmarks-Samfundets formål er med baggrund i den danske kulturtradition, at udbrede kendskabet til og brugen af Dannebrog som et nationalt symbol for dansk kultur, fællesskab og identitet.

Publiceret 01 August 2015 09:00