I weekenden sættes 1.200-1.400 flasker vin til livs i Ribe. Det er tid til årets Vinfestival - den 11. af slagsen.

I weekenden sættes 1.200-1.400 flasker vin til livs i Ribe. Det er tid til årets Vinfestival - den 11. af slagsen.

Vinfestival:

Der er tænkt på både nydere og nørder

I weekenden sættes 1.200-1.400 flasker vin til livs i Ribe. Det er tid til årets Vinfestival - den 11. af slagsen

Af
Louise Ritter

Nogen beslutter sig for en impulsiv hyggetur i sidste øjeblik, mens andre i flere måneder har haft planlagt deres besøg på Ribe Vinfestival. Nogen smager uden rigtigt at vide, hvad de skal smage efter, mens andre har nærstuderet festivalens katalog, inden de sætter smageglasset til munden første gang. Ribe Vinfestival er for vinelskere af både den nydende og nørdede slags.

“Sidste år havde vi 2.600 betalende gæster til Vinfestivalen, og en del af dem er nørder forstået på den måde, at de virkelig går i dybden med vinene,” fortæller Verner Thomsen fra Den Lille Vinklub, der første gang arrangerede Vinfestival i Ribe i 2005. Dengang var alt i mindre målestok, og et glas var et glas, men sådan er det ikke længere. Efterspørgslen på “nørderi” er steget.

“Stadig flere er temmelig seriøse, og vi får flere henvendelser med forespørgsler om, hvad udstillerne har med. Folk vil gerne forberede sig. Sidste år solgte vi også cirka 250 af de dyrere smageglas, som for nogen lige gør prikken over I'et, når de skal smage vin,” fortæller Verner Thomsen om krystalglassene, der koster en 50'er mere end standardglassene for der 100 kroner giver adgang til at smage en enkelt dag, mens prisen er lidt dyrere for begge dage.

Gigantiske flasker

År for år er Ribe Vinfestival vokset, og er forlængst kendt langt udover kommunegrænsen. I år forventes blandt andet en 80 mand stor sønderjysk vinklub på besøg, og det begynder for alvor at knibe med at få plads til alle festivalens stande i gågaden. I år er 23 udstillere med, når det går løs fredag og lørdag i denne uge.

“Man kan godt sige, at festivalen er ved at være vokset ud af gågaden. Efterhånden er der så mange udstillere med på ganske lidt plads, og så kan man godt få fornemmelsen af, at man skal stå i kø hele tiden for at komme til. Det forsøger vi at dæmme lidt op for ved at tage flere af gågadens hyggelige, gamle i brug,” fortæller Verner Thomsen.

Ribe Vinfestival har også tidligere taget den gamle bys gårde i brug, men i år inddrages også den store gård bag Tiger-butikken i gågaden. Her vil de tre udstillere FiniVin, Flassan Vin og SobreSol være at finde ligesom det også vil være muligt at sidde - siddepladser er nemlig noget af det, som festivalpublikummet tidligere har efterlyst.
Med flere gårde i spil end tidligere melder sig en ny udfordring for festivalarrangørerne, der haft hovederne lagt i blød, for hvordan får man lokket publikum ind i gårdene? Svaret er to en halv meter høje vinflasker støbt i jern!

“Vi så noget lignende stå som et vartegn i en by i Rhone-området i Frankring, tog et billede af dem og har så fået en smed i Esbjerg til at lave fem styks, som skal stå ud for gårdene i gågaden,” fortæller Verner Thomsen.
Ribe Vinfestival åbner officielt fredag kl. 15.05 på Domkirkepladsen, hvor der serveres et glas Cava til alle, der forinden har købt sig et vinglas i festivalens glasboder.

Publiceret 04 September 2015 11:00