Den Lille Havfrue debatteres på KØS i næste uge.(Foto: René Eriksen)

Den Lille Havfrue debatteres på KØS i næste uge.(Foto: René Eriksen)

KØS sætter Den lille Havfrue til debat

Den lille Havfrue er uden sammenligning Danmarks mest kendte skulptur i det offentlige rum. Vær med, når KØS Museum for kunst i det offentlige rum sætter skulpturen til debat.

Som et nationalt vartegn har Den lille Havfrue sat Danmark på verdenskortet, men hvilken betydning tillægger danskerne selv den lille bronzeskulptur? Hvad er hendes gyldighed og relevans i dag? Og hvorfor giver den yndige havfrue igen og igen anledning til kontroversielle kunstneriske udtryk? Giv din mening til kende, når KØS inviterer til oplæg og debat om Den lille Havfrue ved museets kunstformidler Sofie Andreassen.
Siden Edvard Eriksens havfrue blev opført på Langelinie i København i 1913 har den lille bronzeskulptur opnået en særlig position i danskernes bevidsthed. Som et markant nationalsymbol er skulpturen en anvendt reference i dansk kunst. Foruden hærværksattentater og politiske aktioner har mange kunstnere udfordret havfruens symbolværdi og særstatus i den danske kulturarv. Fra kunstnerduoen Elmgreen & Dragsets omdebatterede skulptur Han (2012), der udfordrer vores forestillinger om moderne maskulinitet og national identitet, til Bjørn Nørgaards version Den genmodificerede havfrue (2006) og Jørgen Nashs havfrue-happening i 1964, hvor havfruen for første gang mistede sit hoved.

Oplæg til debat

Med udgangspunkt i museets aktuelle udstilling 15 favoritter i samlingen vil Sofie Andreassen, en af museets erfarne kunstformidlere, lægge ud med en præsentation af Den lille Havfrue og forskellige fortolkninger af Edvard Eriksens klassiske skulptur. Herefter er ordet frit. Hvad betyder Den lille Havfrue for dig? Spiller den stadig en betydningsfuld rolle i vores kulturarv?
Arrangementet er en del af den kulturhistoriske festival Golden Days Festival, der i perioden 4.-20. september sætter vores kulturarv til debat under titlen Important Shit. Med mere end 200 arrangementer i København og en stribe kommuner over hele Sjælland stiller Golden Days Festival i 2015 skarpt på alt dét, der er med til at forme os – fra hverdagens betydningsfulde genstande til de kostbare nationale klenodier.
Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig via Billetto. Arrangementet finder sted onsdag den 9. september klokken 19.00-20.30.

Publiceret 08 September 2015 14:00