Fire danskere i kamp for Oklahoma – fra venstre Sebastian Dalgaard, Danni Kønig, Michael Byskov og Jimmy Nielsen, der er head-coach

Fire danskere i kamp for Oklahoma – fra venstre Sebastian Dalgaard, Danni Kønig, Michael Byskov og Jimmy Nielsen, der er head-coach

Randers-succes i amerikansk fodbold

Michael Byskov og Oklahoma er klar til play-off ”over there”
 
Den 27-årige randrusianer Michael Byskov oplever lidt af hvert i sin nye rolle/tilværelse som professionel fodboldspiller i den tredjebedste amerikanske række - Western Conference - hos Oklahoma City Energy, der p.t. fører vestkredsen og har sikret sig adgang til play-off-kampene.
Nu gælder det play-off- og knock-out-kampene, hvor de seks bedste fra vest og øst spiller om kvalifikation til det nord- og mellemamerikanske forbund Concacafs Champions League.
 
En stor forretning
 
Og ovenover alt det her ligger så den bedste nordamerikanske række Major League Soccer (MLS). Den kan man umiddelbart ikke bare spille sig op i. Mange andre ting skal gå op i en højere enhed.
”Man kan ikke bare uden videre rykke op. Det er forretning det her. Og en stor forretning. Skal man med i den bedste række, skal man kunne præsentere et spændende projekt, som kan gavne ligaens brand,” forklarer Byskov om den specielle turnering i USA, der også i Byskovs tilfælde har det pudsige indslag, at Oklahoma-holdet undervejs mod topplaceringen har mødt Saint Louis og Louisville fra Eastern Conference.
”Ja det er lidt indviklet. Jo, vi møder hold fra den anden række, og det er lidt tilfældigt, hvem man kommer til at møde,” forklarer Michael Byskov. 
”Vi møder for eksempel også Tulsa Roughnecks fire gange i løbet af sæsonen. Fordi de transportmæssigt kun er to timer fra os. Det er meget underligt skruet sammen, men det skyldes, som jeg har forstået det, at man forsøger at holde udgifterne til transport nede,” siger Michael om turneringsformen, der kan skævvride en række.
”Man kan jo være uheldig at have mange kampe mod hold, der har en god sæson….”
 
Fremtiden uvis
 
Byskov og Oklahoma Energy FC mangler kun to kampe inden play-off- og knock-out-kampene, men Michael ved endnu ikke, hvad fremtiden bringer.
”Fremtiden i klubben? Aner det ikke. Det er ikke noget, vi har snakket om endnu,” lyder det fra den anden side Atlanten efter nogle begivenhedsrige måneder siden debut´en i maj i en kamp mod Vancouver Whitecaps, der fik 2-2 hjemme på UBC Thunderbird Stadium, mens Byskov var tilskuer ugen inden, da OKC Energy tabte 1-3 ude mod Seattle Sounders.
I onsdags tabte Byskov og Oklahoma-drengene for første gang i 10 kampe, da det
blev 0-2 på udebane mod bundproppen Real Monarchs. Søndag blev det så 1-2-nederlag ude mod Tulsa Roughnecks, og nu mangler Okahoma kun to kampe - på onsdag hjemme på Taft Stadium mod Colorado Springs og derefter onsdag 16. september ude mod Arzona United.
Holdene ligger tæt i toppen, og Byskov & co. kan både slutte helt i top, men kan også risikere at blive nr. tre, fire eller endda fem.
Nederlaget mod Real Monarchs var uventet, men omkostningsfrit, da play-offpladsen allerede var sikret, da de seks bedste går videre.
”Bysse”, der er noteret for fire kampe for Randers FC med debut marts 2010 1-1-kampen ude mod Brøndby og er ubesejret hos Randers FC efter tre sejre og én uafgjort kamp, har flere landsmænd omkring sig.
På holdet, der har den tidl. danske topmålmand, AaB’s Jimmy Nielsen som head-coach og den tidligere Manchester United-, Brøndby- og AGF-spiller Mark Howard som assistenttræner, er der tre danske spillere. Foruden Byskov er det Danni Kønig med en fortid i Brønshøj, Randers FC, Reykjavik og FC Vestsjælland samt Sebastian Dalgaard, der er kommet fra Brønshøj.
 
Ude med skade
Michael Byskov har ikke spillet så meget som ønsket og ventet p.g.a. en akillessene, der har drillet i flere omgange.
Første problem kom efter turen til Los Angeles, men derefter spillede Byskov fast og mest som hængende angriber.
”Jeg var inde i en god periode, inden jeg igen fik lidt problemer med min akillessene. Det var lidt bittert, men jeg er heldigvis på banen igen, og en MR-scanning gav kun gode nyheder,” siger Byskov, der regner med at komme langt i play-off-kampene.
”Jeg tror på en god afslutning, da vi over en længere periode har set rigtig stærke ud, og jeg kan ikke se, hvorfor vi ikke skulle kunne gå hele vejen. Men der er selvfølgelig lang vej endnu. Alt kan ske i play-off- og knock-outkampene,” mener Byskov, der har oplevet lidt af hvert de seneste måneder.
Blandt andet en lang rejse til Midland/Texas.
”Rejsen blev lidt længere end forventet, da flyveturen fra Seattle til Midland blev lidt mere spændende end forventet. På grund af storm og tordenvejr kunne vi ikke lande i Midland, hvor vi længe svævede rundt, inden piloten blev nødt til at flyve til Houston for at tanke flyet op. En tur, der endte med at vare 17 timer,” fortæller Michael Byskov, der også havde en uforglemmelig aften, da han skadet var tilskuer til hjemmekampen mod Sacramento Republic FC.
Kampen blev en oplevelse, og vejret havde endnu engang stor indflydelse.
”Inden jeg kom herover, havde jeg hørt, at vejret netop i den periode havde været det værste i mange år i Oklahoma. Der havde været ca. fem tornadoadvarsler, inden jeg ankom, og regnen havde været voldsom,” fortæller Byskov.
Kampen blev i første omgang udsat halvanden grundet enorme mængder regn, der satte store dele af byen helt under vand, og blot tre km fra stadion var biler halvt dækket af vand.
”Da kampen endelig blev sat i gang, gik der ikke mere end 20 minutter, før alle p.g.a. lyn og torden blev sendt i omklædningsrummet. I Danmark var en sådan kamp aldrig blevet gennemført, men herovre blev den spillet færdig efter endnu en times venten i omklædningsrummet,” siger Michael Byskov.
Resultatet?
Oklahoma-sejr 2-1 på mål af Sebastian Dalgaard og Danni König.
 
God stemning i byen
 
Nu er Byskov & c. klar til play-off. Til tilhængernes store tilfredshed.
”Stemningen i byen omkring holdet er rigtig positiv. Der er god opbakning til alle kampene, hvilket giver en fed stemning på stadion. Det er spændende at være en del af et hold, hvor forventningerne er store fra fansene samtidig med, at der hele tiden bliver støttet op om holdet. Jeg har et par gange, hvor vi har været ude at handle, oplevet, at folk kommer og siger positive ting om holdet og siger, at de glæder sig til at komme på stadion. Det er meget anderledes end, hvad jeg har været vant til derhjemme,” siger Michael Byskov, der senest herhjemme spillede for Skive, hvortil han skiftede i foråret i år efter fire og en halv sæson og 122 kampe for Vendsyssel i 1. division.

Oklahoma

Delstaten Oklahoma ligger i den sydlig-centrale region i USA. Delstatens hovedstad og største by er Oklahoma City. Oklahoma er med ca. 3.5 millioner indbyggere den 28. mest folkerige delstat i USA.                                                                 Wikipedia

Publiceret 08 September 2015 13:30