Esbjerg Kommune er presset på sin økonomi og har søgt om lov til at hæve skatten.

Esbjerg Kommune er presset på sin økonomi og har søgt om lov til at hæve skatten.

Tilladelse til skattestigning lurer lige om hjørnet

Esbjerg Kommune står til at få imødekommet sin ansøgning om at hæve skatten

Af
Louise Ritter

Esbjerg Kommune er presset på økonomien. Det er ingen hemmelighed, og netop i disse uger forsøger lokalpolitikerne at nå til enighed om dramatiske spareforslag, der blandt andet ligger til at koste to skoler, en daginstitution og masser af kulturtilbud livet for slet ikke at tale om serviceforringelser i forhold til kommunens mange ældre, der ikke længere vil kunne regne med faste senge-, spise- og toilettider.
For godt en måned siden besluttede Byrådet sig for at ansøge Social- og Indenrigsministeriet om lov til at hæve skatten næste år for at få flere penge i kommunekassen. Ansøgningsfristen udløb i sidste uge, og sammen med Esbjerg har otte andre kommuner benyttet sig af muligheden.
De ni kommuner har søgt om tilladelse til skatteforhøjelser på i alt cirka 216 millioner kroner.
"Det indgår i økonomiaftalen mellem regeringen og KL, at nogle kommuner skal have mulighed for at forhøje skatten inden for en ramme på 200 millioner kroner. De fleste ansøgninger kan dermed imødekommes næsten fuldt ud," skriver ministeriet i en pressemeddelelse.
Social- og Indenrigsministeriet behandler nu ansøgningerne, så kommunerne kan få et svar senest den 18. september. Godt en måned senere den 15. oktober, skal kommunerne have vedtaget deres budgetter for næste år.
Esbjerg Kommune har bedt om lov til at kræve ekstra 34 millioner skattekroner ind i 2016. Sammen med Esbjerg har også Albertslund, Fredensborg, Lolland, Guldborgsund, Kerteminde, Struer, Norddjurs og Jammerbugt kommuner ansøgt om at hæve skatten.  
 
 

Publiceret 08 September 2015 12:00