Klamydia spøger stadig:

Husk kondomet før byturen

Haderslev Kommune sætter lige nu sammen med unge frivillige, diskoteker og tøjbutikker fokus på unge, kondomer og sikker sex

'Wingmates #hardinryg' - det er overskriften, når oplysningskampagnen Kun med Kondom kører i Haderslev Kommune.
"Vi vil gerne fortælle, at man kan passe på sine venner på mange måder. Også ved at give dem et kondom før byturen. En Wingmate har sine venners ryg og opfordrer vennerne til sikker sex og bruge kondom med en ny partner," siger projektleder på Kun med Kondom, Søren Ingemann Zinck.
Kun med Kondom er Sundhedsstyrelsens årlige oplysningskampagne til unge. Kampagen kører fra 7. - 20. september med uddeling af kondomer, kondom-jeopardy-events og særlige fredagsbarer på uddannelsesinstitutioner i de fleste af landets kommuner.

Sexsygdom uden symptomer

Klamydia er en af de mest udbredte sexsygdomme i Danmark, og det er især unge, der er smittet med sygdommen. Sidste år fik i alt 30.881 danskere konstateret klamydia. Mere end 4/5 af dem var mellem 15 og 29 år. Men Sundhedsstyrelsen vurderer, at i alt ca. 50.000 danskere er smittet.
Klamydia er samtidig en alvorlig sygdom, som man kan være smittet med uden at vide det.
"Hvis du ikke bliver behandlet, kan det i værste fald betyde, at du får svært ved eller slet ikke kan få børn. Derfor skal du beskytte dig med kondom, når du er sammen med en ny partner. Har du haft usikker sex, skal du lade dig teste, så du kan blive behandlet for eventuel smitte," siger Søren Ingemann Zinck.
I Haderslev Kommune fik 22,3 unge pr. tusind unge mellem 15 og 29 år konstateret klamydia i 2014.

Frivillige, Facebook og Instagram

Som en del af kampagnen deler 350 unge frivillige fra hele landet kondomer ud, laver lokale events og opfordrer eget netværk og andre unge til at være Wingmates, fortæller Søren Ingemann Zinck:
"På Facebook og Instagram opfordrer de frivillige andre unge til at nominere de af deres venner, der passer på dem, via #harminryg. Vi tror, at det gør en forskel, når opfordringen til at passe på hinanden, når det handler om sikker sex, kommer fra en god ven."

Spil KadongPong og vind

En række virksomheder deltager også i årets kampagne. Tøjkæden qUINT, Apotekernes amba og NOX-Network (diskotekerne Crazy Daisy og Buddy Holly) opfordrer til sikker sex og tilbyder gratis kondomer til alle. Danski donerer en skirejse for to til Red Mountain Skifestival til vinderen af KadongPong spillet. I spillet skal man kaste et kondom i en kasse på den mest fantasifulde måde, filme det i one-take og uploade det på www.facebook.com/kunmedkondom.

FAKTA
Klamydia er infektion i urinrøret, livmoderhalsen eller endetarmen. Symptomerne kan være udflåd eller svie, når du tisser, men klamydia optræder ofte uden symptomer. Klamydia er særlig udbredt blandt 15-29 årige. Ubehandlet klamydia kan give dig kroniske smerter i underlivet hos kvinder, betændelse i bitestikler hos mænd, graviditet uden for livmoderen, nedsat fertilitet eller ufrivillig barnløshed.

Publiceret 08 September 2015 05:00