En gabende guldsjakal fra Østen. Sjakalen er i dag ikke et udbredt dyr i Nordvesteuropa, men der er observeret flere sjakaler syd for den dansk-tyske grænse. Foto: Bernd Rohrschneider/Scanpix

En gabende guldsjakal fra Østen. Sjakalen er i dag ikke et udbredt dyr i Nordvesteuropa, men der er observeret flere sjakaler syd for den dansk-tyske grænse. Foto: Bernd Rohrschneider/Scanpix

Nu er også sjakalen at finde i Jylland

Et nyt pattedyr kan være på vej, vurderer Danmarks Naturfredningsforening, efter et opsigtsvækkende fund af en europæisk sjakal i Jylland. Flere sjakaler er set syd for grænsen

Det er nu med sikkerhed konstateret, at et dødfundet dyr er et eksemplar af europæisk sjakal.
Sjakalen fra Jylland er et hundedyr – lidt større end ræv, mindre end en golden retriever. Sjakalen spiser små til mellemstore dyr som harer og små rådyr og fugleæg, insekter og frugt. Den er ikke farlig for mennesker. Den hører normalt til i Sydøsteuropa og er mest udbredt i Grækenland og Serbien. Nu er den altså fundet ved Karup i Jylland og intet tyder på, at der er tale om en udsat eller undsluppet sjakal.

Vildt spændende

"Det er altid vildt spændende og ganske sjældent at få nye arter af pattedyr i den danske natur. Vi har dog senest oplevet at få både mårhund og ulv. Mårhunden er vi ikke glade for, mens ulven, der er en hjemmehørende art, skal beskyttes. Nu skal vi have drøftet, hvordan vi griber det an, hvis der er flere, eller hvis der kommer flere sjakaler," siger Ella Maria Bisschop-Larsen. Drøftelserne vil ske i regi af Vildtforvaltningsrådet, hvor Danmarks Naturfredningsforening har sæde.
Foreningen opfordrer til, at man lader eventuelle dyr være i fred og nøjes med at indrapportere sine observationer til Naturstyrelsen. Sjakalen er ikke i dag en beskyttet art og har ikke tidligere levet i Danmark. Om den er naturligt indvandrende, blandt andet som følge af ændringerne i naturen og klimaforandringer, skal afklares.

Flere sjakaler sydfra

Danmarks Naturfredningsforening vurderer dog, at det sandsynligvis er de samme naturlige ledelinjer, som har ledt ulvene til nordpå, der har fået sjakalen til Danmark. Der er - groft sagt – en nordvestlig gående grøn korridor af skove og naturområder, der går fra Sachsen NV mod Danmark. På den vis er der opstået en 'natur-motorvej' til Danmark.
En dyrlæge har undersøgt det trafikdræbte dyr grundigt og kunne fastslå, at det drejer sig om et voksent handyr uden testikler, som ikke var chippet.
Danmarks Naturfredningsforening har talt med tyske kollegaer og der er flere observationer om sjakaler syd for grænsen. Danmarks Naturfredningsforening foreslår indtil videre, at man blot holder øje med, om der er eller kommer flere dyr. Er der ingen problemer, er der intet akut behov for forvaltningsmæssige tiltag.

Der findes i verden tre sjakalarter: stribet sjakal, som findes i det centrale Afrika, skaberaksjakalen (som er den art, mange danske jægere har mødt i det sydlige Afrika og måske endda har været på natjagt efter), og så guldsjakalen (Canis aureus), som e

Publiceret 12 September 2015 08:00