Birthe Juel Sandberg og Sekou Diafouné fortæller 23. september om Voksenskolen for Analfabeter i Senegal ved et kulturel møde hos Juel Sandberg

Birthe Juel Sandberg og Sekou Diafouné fortæller 23. september om Voksenskolen for Analfabeter i Senegal ved et kulturel møde hos Juel Sandberg

Kære afrikanere - bliv hjemme og få en uddannelse

Det er ordene fra den 35-årige Sekou Diafouné, der lige nu er på besøg i Randers. Til daglig leder han den voksenskole som Birthe Juel Sandberg fra Kristrup har oprettet i hans hjemby Abene i Senegal. Han er ikke i tvivl om, at det er uddannelse, der skal til for at forhindre at de unge mænd søger mod Europas grænser og tager den farefulde færd over Middelhavet i en lille båd
 
Lige nu overstrømmes Europa af flygtninge og ikke mindst migranter fra Afrika. Migranterne skulle hellere blive hjemme, mener Sekou Diafouné, der selv leder Birthes voksenskole for analfabeter i Abene i Senegal. Han har selv gået fire år på universitet, men måtte stoppe fordi hans storebror, der ellers var familiens forsørger, blev syg - ligeledes mistede han yderligere et par familiemedlemmer, og måtte tage over i forsørgelsen af familien. Han måtte droppe universitetet og har ernæret sig som privatlærer og brevskriver for de lokale i landsbyen. Men han har aldrig selv overvejet at sætte sig i en båd fra Afrika mod Europa, dertil er han for uddannet og oplyst.
Og han er ikke i tvivl om, at der skal sættes ind lokalt i Afrika for at imødegå den stigende strøm af unge afrikanske mænd, der ikke vil få et godt liv i Europa, som de ellers går og tror.
"Jeg har selv barndomsvenner, der har sat sig i bådene for at tage turen til Spanien. En tur på en uge - 14 dage i små piroque både, der ikke kan klar det hårde vejr. Nogle er selv sprunget i bølgerne, fordi de ikke kunne klare turen, andre har håbet på en bedre tilværelse i Spanien. Men sådan går det ikke", siger Sekou Diafouné.
Han fortæller, at de, der bor i Spanien, maler det hele lyserødt, når de ringer hjem. De fortæller at alt er ok, og at de har et godt job og et ordentlig sted at bo.
"Men de lyver. Alt er langt fra godt, og de lever et usselt liv. Så hvis de bare fortalte sandheden, tror jeg ikke at andre ville tage af sted", siger han.
De unge mænd, der har været omkring Spanien, blev sendt tilbage efter en aftale mellem den tidligere præsident i Senegal og myndighederne i Spanien. Nogle af de unge mænd er nu startet på skolen i Abene.
 
Projekter lokalt
"Da skolen åbnede, tog jeg en snak med de unge mænd, om ikke det var en god idé for dem, at begynde at lære fransk og engelsk, så de kunne tage en videregående uddannelse i stedet for at prøve lykken i Europa. De går nu på skolen, og én af dem har lige fået sponsoreret et ophold på teknisk skole, så han kan læse videre til murer", fortæller Sekou.
Det er en privat donor fra Danmark, der via Senegal Voksenskole har doneret 3.000 kroner, så den unge mand kan få en uddannelse.
"Det Birte gør med voksenskolen, betyder meget for et lille lokalsamfund som vores", siger Sekou.
"Det er første step til at uddanne de unge senegalesere, så de kan klare sig i deres eget land, og for mig at se, er det den rigtige vej frem. Hvis bare vi kunne få flere til at investerer lokalt i Afrika, så vi kunne undgå at migranterne tager af sted", siger han.
Han har selv set lidt af Europa - har været i blandt andet Tyskland og i København og for ham står det klart, at de unge afrikanere ikke får noget godt liv ud af at rejse hjemmefra.
 
Udvider samarbejde
Sekou er i Danmark på udveksling dels for at lære om vores uddannelsessystem og dels for at fortælle om Senegal Voksenskole for de interesserede rundt om i landet. Indtil nu har han været på gymnasier og andre videregående uddannelser. Han skal sammen med Birthe Juel Sandberg besøge pædagogseminariet her i Randers, omkring en aftale om at få praktikanter til skolen i Abene. Siden skolen åbnede for tre år siden er den vokset lige så stille og næste gang Birthe rejser til Abene har hun følgeskab af fem frivillige, der alle er interesseret i at gøre en indsats lokalt i Afrika, for at imødegå migrationen.
Birthe Juel Sandberg og Sekou Diafouné fortæller onsdag 23. september kl. 19.00 om skolen i Abene ved et lille musikalsk og kulturelt møde hos Juel Sandberg på Vennelystvej 37-39 i Kristrup. Alle interesserede er velkomne, og man lægger en 50´er i entré, som går til skolen i Senegal.

Publiceret 15 September 2015 12:00