Kan bagning hjælpe mod demens?

Ifølge en stor engelsk undersøgelse er svaret ja - Alzheimerforeningen opfordrer derfor til bageevents på demensenheder i Hvidovre i forbindelse med den Internationale Alzheimerdag 21. september

Det er ikke hver dag, at kage og sundhedsfremmende bliver nævnt i samme sætning. Men en stor engelsk undersøgelse har vist, at bagning og andre stimulerende aktiviteter har en gavnlig effekt på hukommelsen hos demenspatienter. Undersøgelsen, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Cochrane Library, omfatter 15 randomiserede undersøgelser med over 700 mennesker med en demenssygdom - herunder Alzheimers sygdom og vaskulær demens.

Markante resultater

Patienterne deltog i forskellige aktiviteter, der var designet til at stimulere deres tankekraft og hukommelse. Det var eksempelvis diskussioner, ordspil, musik og altså bagning. Deres oplevelser blev holdt op mod andre af undersøgelsens deltagere, som kun blev udsat for mere vanlige aktiviteter, såsom besøg fra sundhedspersonalet eller at se tv. Resultaterne var slående. De patienter, der blev udsat for stimulerende aktiviteter, scorede meget højere på standardtests for hukommelse og abstrakt tænkning, end kontrolgruppen. Og selv tre måneder efter forsøget, oplevede man, at aktivitetsgruppen klarede sig bedre i sociale sammenhænge og var bedre til at kommunikere og huske end kontrolgruppen.

Huskekager til Hvidovre

Den 21. september fejrer Alzheimerforeningen den Internationale Alzheimerdag ved at gøre dagen til en Huskedag for mennesker med en demenssygdom. På landets pleje- og aktivitetscentre opfordres beboere, pårørende og medarbejdere til at tage aktivt del i dagen ved at bage og sælge såkaldte “Huskekager”. Tanken bag er at gøre dagen til en hyggelig oplevelse, der samtidig kan fungere som en gavnlig aktivitet for beboere med demens. I Hvidovre har Plejecentret Dybenskærhave allerede tilmeldt sig dagen, og Alzheimerforeningen opfordrer alle med tilknytning til et pleje- eller aktivitetscenter til at melde sig på banen for at skabe en mindeværdig dag. Overskuddet fra kagesalget går til Alzheimerforeningens arbejde for mennesker med demens. Tilmelding foregår her: huskedagen.dk/plejehjem.

Publiceret 15 September 2015 08:00