Pia, Preben og Erik fra Kunstnergruppen Plus-Minus, der lige nu viser sin 20 års jubilæumsudstilling. Foto: Lars Saugbjerg

Pia, Preben og Erik fra Kunstnergruppen Plus-Minus, der lige nu viser sin 20 års jubilæumsudstilling. Foto: Lars Saugbjerg

Kongensgade er fyldt med kunst

Plus-Minus 2015: Kunstnergruppens 20 års jubilæumsudstilling

Af
Lars Saugbjerg

Kunstnergruppen Plus-Minus fra Fredericia viser lige nu sin jubilæumsudstilling i Store og Lille Sal i Kongensgade 111. Godt 100 værker kan nydes indtil den 20. september. Og nogle af dem er portrætter af kunstnergruppens fire medlemmer.
“Vi overvejede at kalde udstillingen for 'Selfies'. Men vi turde ikke, for det er jo ikke fotografier vi udstiller. Vi har derimod malet hinanden. Kun én har snydt - med et spejl,” smiler Preben Andersen fra Plus-Minus.
“Der er ingen, der har lavet et mere vellignende portræt,” indskyder 'snyderen' Erik Møller Jørgensen - og kigger på et citat, der står skrevet på spejlet.
“Hvad jeg har lært, kan jeg ikke mere huske. Den smule, jeg endnu ved, har jeg gættet mig til. Men jeg er interesseret i fremtiden, fordi det er der jeg skal tilbringe resten af mit liv”.
Skrappe kommentarer
Det er 20 år siden, at Plus-Minus så dagens lys.
“Vi var syv, og vi kunne ikke finde et navn til gruppen. Efter et halvt års tovtrækkeri kom vi frem til, at vi var samlet for at være forskellige. Yderpunkterne plus-minus, deraf navnet,” fortæller Preben Andersen.
I kunstnergruppen samarbejder medlemmerne på tværs af genre og udtryksformer. De støtter hinanden kunstnerisk, men det er bestemt ikke lutter skulderklap.
“Vi er meget forskellige, og kan ikke blive enige om, hvad der er god kunst. Det ville også være en forkert vej at gå. Så ville udviklingen gå i stå. Nogle gange kan man ikke lide at høre, hvad der bliver sagt, men når det først har bundfældet sig, kan man arbejde videre med det. Man skal ikke lukke af, når der kommer skrappe kommentarer. Intet er værre for en kunstner, end når beskueren er ligeglad,” konstaterer Preben Andersen.
Plus-minus kan også være et springbræt. Man melder sig ind, og benytter gruppens kvaliteter til at udvikle sig.
“Går det godt for et af medlemmerne kan vedkommende vælge at springe fra og blive professionel. Det har et par stykker gjort.”
Lige nu består Plus-Minus af Preben Andersen, Pia Hessellund, Erik Møller Jørgensen og Linda Kyes-Hansen. Sidstnævnte fik i 1995 en henvendelse fra en kunstnergruppe i Schwerin i Tyskland, som efterlyste kontakt til en tilsvarende gruppe fra Danmark for erfaringsudveksling. Og dermed blev Plus-Minus dannet.
I Kongensgade udstiller også Anke Wessling, mangeårigt medlem af Kunstverein Schelfe fra Schwerin. Anke viser grafiske tryk, malerier og et par skulpturer.
“Vi har kendt hende siden 1995. For tre år siden startede hun som professionel, så hende vil vi gerne hjælpe lidt på vej. Så igen er Plus-Minus et springbræt,” fastslår Preben Andersen.

Åbningstider: Tirsdag til fredag klokken 14 – 17. Lørdag og søndag klokken 11 – 17.

Publiceret 15 September 2015 09:00