SE BILLEDER:

Fik et kig bag panseret

Den store "Pårørendedag" blev en kæmpe succes på Haderslev Kaserne

Af
Peter Rasmussen

Lørdag den 5. september fik HBU hold 15-II endelig mulighed for at vise sine nærmeste, hvad det at gå til soldat egentlig betyder. Kompagnichef kaptajn Lars Frederiksen bød alle pårørende velkommen i gymnastiksalen, og gav et kort foredrag om hvad det vil sige at være soldat.
"Man er ikke stærkere end det svageste led!" Dette betyder at soldaterne lærer at man ikke kan være god til alt, men at man sammen kan næsten alt. Når værnepligten om 3 måneder er slut, vil der være sket en stor udvikling! Fra at være genert teenager, der levede sit sociale liv gennem Facebook og andre sociale medier, har de har lært at stole på sig selv, og de ved at de kan meget mere end de selv tror. De har lært at tage ansvar for sig selv og andre, og de har lært at begå sig med andre mennesker 24 timer i døgnet.
 

Alle sejlæ var sat

1HQBTN (1. Hovedkvarterskompagni) havde sat alle sejl for at give sine værnepligtige bedst mulighed for at vise, hvad soldaten laver i hverdagen med forskellige static displays (små events) i form af opstilling til parade, ”se hvordan en gruppe går patrulje og opdager noget mistænkeligt”, hvordan man som soldater udøver idræt og meget mere. Derudover havde resten af Hovedkvarterskompagniets afdelinger stillet deres køretøjer til rådighed, således der kunne blive kørt i lastbil til Haderslev Kaserne øvelsesterræn, hvor man kunne smage feltrationer, blive ”malet” i ansigtet som en soldat og meget mere. Med de pårørende placeret på volden viste Hærens Reaktionsstyrkeuddannelse (HRU) hvordan man laver en sikret tilbagetrækning. Efter fremvisning af static display af soldatens hverdag, blev det endelig tid til at sige ”Goddag og velkommen” til sine pårørende og vise hvor soldaten bor, spiser osv.

Det vart fedt

"Det var virkelig fedt, at få lov at vise hvordan jeg bor og hvad jeg laver i ugens løb på kasernen," Siger Mads 21 år. 
Henrik 22 år griner:
"Ja, og jeg har fået ordre på, at den orden også skal være sig gældende, når jeg er hjemme." Og fortsætter med et smil:
"De skulle aldrig have haft lov til at se hvordan alt ligger snorlige i mit skab her på kasernen."
For Silvan 28 år, er der dog andre ting, som var mere vigtige ved besøget:
"Jeg havde lært at rydde op siger han. Det der var vigtigt for mig var at give mine forældre en større forståelse for min uddannelse, og valg af karriere i Forsvaret. Og det har de helt sikkert. De støtter mig nu 100 procent."
Alt i alt en kæmpe succes med stor opbakning fra soldaterne fra de forskellige afdelinger, men også fra de pårørende.

Publiceret 15 September 2015 07:00