Esbjerg Ensemble har eksisteret i Esbjerg siden 1967, hvor det blev oprettet som det første professionelle kammerensemble i Danmark.

Esbjerg Ensemble har eksisteret i Esbjerg siden 1967, hvor det blev oprettet som det første professionelle kammerensemble i Danmark.

Spareforslag:

"Tænker administrationen stadig, som om Esbjerg var et fiskerleje?"

Esbjerg Ensemble står til at miste sit tilskud i spareforslaget. Ensemblechef kalder det meget lidt gennemtænkt

Af
Rune Weitling

“Det er ikke en kommende metropols måde at planlægge på. Tænker administrationen stadig, som om Esbjerg var et fiskerleje?”

Der bliver ikke lagt fingre imellem på Esbjerg Ensembles hjemmeside, hvor chef Katrine Ganer Skaug i et indlæg går i kødet på det spareforslag, der bevirker, at byens over 50 år gamle ensemble står til at miste dets tilskud. Til Lokalavisen Esbjerg uddyber Katrine Ganer Skaug sin pointe:

“Vi er helt med på, at der skal spares, men det her forslag virker meget lidt gennemtænkt. Mister vi tilskuddet, så ophører vi. Det kan være, at vi fortsætter som freelanceensemble, men så bliver det formentlig i København, og missionen med at tilføre kunst- og ensemblemusik i provinsen ophører. Men det værste er jo, at der slet ikke er foretaget nogen konsekvensanalyse af det her,” siger ensemblechefen og forklarer, hvorfor det er slet matematik at fjerne tilskuddet:

“Ved at nulle de 3,5 millioner kroner ud som kommunen i dag bevilger til ensemblets drift med den ene hånd, mister man automatisk 5,5 millioner kroner, som staten giver i den gensidige rammeaftale med den anden hånd. Det, der går tabt, er altså 5,5 millioner kroner til kommunen af statslige midler, 15 ansættelser med statslig støtte og ni millioner kroner i selvproducerende kunst årligt, som kun kan udøves ved møjsommelig opbygget kompetence og med kun 1/3 lokal støtte. En gavepakke ville mange mene,” lyder det fra Katrine Ganer Skaug, der oplever massiv støtte fra hele norden i disse dage.

“Vi kæmper til sidste blodsdråbe. Vi er et ensemble for Esbjerg og på vegne af Esbjerg. Vi sætter Esbjerg på verdenskortet, når vi spiller i Kina, Skandinavien, Tyskland eller Østrig. Da vi sidst havde en ledig musikerstilling, ankom 50 kvalificerede cellister fra hele verden til audition. I Esbjerg! Politikerne har stadigvæk chancen for at sikre, at vi fortsat kan forblive rollemodel. Esbjerg har været forgangskommune selv i krisetider, og det håber vi virkelig, at den bliver ved med.”

Er der råd til at miste mod?

Det håb nærer Birgitte Ebert også. Hun er arrangør af Ribe Domkirkes Koncerter og Rued Langgaard Festival, og med udsigten til at kommunen vil fjerne tilskuddet til Esbjerg Ensemble, siger hun:

“Modet synker i livet på én som koncertarrangør, når man erfarer, at vi i Esbjerg Kommune måske ikke fremover har råd til at have et Esbjerg Ensemble. Det er dystre udsigter, for det vil ikke være muligt at købe det samme, som vi mister. Skolekoncerterne, der skal sikre os, at der også er musikere i Danmark i generationen efter os, mister vi ligeså. I alt, hvad vi gør, frivillige som professionelle arrangører, markedsfører vi kommunen. Er der råd til, at vi mister modet og lægger engagementet i en øl på terrassen i stedet for, fordi vi ikke mere mærker, at vi trækker i samme retning til gavn for hele kommunen?”

Publiceret 15 September 2015 11:00