”Udskiftningsbænken” hos Vorup FB UH - i baggrunden Vorup FB-formand Finn Christiansen og yderst til højre træner Peter Dufresne.

”Udskiftningsbænken” hos Vorup FB UH - i baggrunden Vorup FB-formand Finn Christiansen og yderst til højre træner Peter Dufresne.

En rigtig bane og venskaber

Vorup FB har fået succes med fodbold for udviklingshæmmede

Med lidt hjælp fra Randers Kommune har Vorup FB skabt en opsigtsvækkende succes med et nyt fodboldhold.
For holdets 18 spillere handler det nødvendigvis ikke om at vinde. Det er i stedet muligheden for at spille på en rigtig fodboldbane og få gode venskaber, der hver uge trækker spillerne ud på banen. Selv om det naturligvis ikke gør noget, hvis man laver mål...
I sidste uge gik Vorup FB’s hold for udviklingshæmmede for første gang på banen i et østjysk opgør mod HHIF - Hadsten, Hammel, Hinnerup IK (se andetsteds).
Rasmus Post Jensen gik som alle andre fodboldspillere naturligvis efter at vinde.
Det er dog ikke det vigtigste...
Siden april har han spillet for Vorup FB og fået nye venskaber og mulighed for at spille på en rigtig bane. Rasmus spiller nemlig også på et andet hold for udviklingshæmmede, men det foregår på asfalt.
”Det betyder meget at få lov til at spille rigtig fodbold. Ikke alene glider bolden bedre på græs, her spiller vi også flere kampe,” fortæller han en træningsaften i Vorup.
Ideen til holdet, som Rasmus Post Jensen spiller på, kommer fra klubbens daglige leder, Thomas Raaby Pedersen.
”Ved nogle træningsaftener og kampe i klubben mødte jeg et par udviklingshæmmede, som var helt vilde med fodbold og gerne ville hjælpe til i klubben. Det gav mig ideen til holdet,” fortæller Thomas Raaby Pedersen.
Han ringede til Randers Kommune, der hjalp med kontakten til de lokale bosteder for udviklingshæmmede.
I Kultur- og fritidsafdelingen var fritidskonsulent Birgitte Strøbeck og hendes kolleger i gang med at udvikle tanker og ideer, som på sigt skal få flere handicappede til at dyrke idræt.
”Set i det lys passede henvendelsen fra Vorup FB perfekt. I Randers Kommune arbejder vi for et aktivt fritids- og idrætsliv for alle og hilser gerne gode initiativer velkomne, hvis det kan få flere til at dyrke idræt,” siger Birgitte Strøbeck.
Siden involverede cheftræner Peter Dufresne sig, og Vorup FB arbejdede videre med projektet.
I dag har de fået et helt nyt og et meget engageret hold med omkring 18 udviklingshæmmede fodboldspillere. De møder troligt op til træning hver uge, og flere nye spillere støder stadig til. Holdet er et miks af både herre- og damespillere, som hen over den kommende vintersæson træner for at kunne deltage i en fast turnering med hold for udviklingshæmmede til foråret.
”Holdet begynder efterhånden at være spillet godt sammen. Fornyelig vandt de 1-0 på XL Park Vorup, Ulvehøj, da de spillede mod det kvindelige landshold for udviklingshæmmede. Det var en utrolig flot præstation og bestemt noget, vi nu kan bygge videre på,” fortæller fodboldtræner Peter Dufresne fra Vorup FB, der til daglig er assistenttræner for klubbens 1. division kvinder.
Fodbold for udviklingshæmmede er mange steder ikke organiseret og forgår nødvendigvis heller ikke på en rigtig fodboldbane. Med oprettelsen af holdet i Vorup får de udviklingshæmmede nu lige vilkår i forhold til alle andre fodboldinteresserede danskere. 
Holdet træner hver tirsdag aften fra kl. 17 på Ulvehøj. 

Omsorg og trøst fra både med- og modspillere

8-mandsfodbold med en trup på 18…

Vorup FB’s hold for udviklingshæmmede gik for første gang på banen i et østjysk opgør mod HHIF - Hadsten, Hammel, Hinnerup IK. Og vandt 5-2 (2-1).

HHIF bragte sig foran efter tre minutter, men Rasmus Post Nielsen udlignede på et flot langskud. I halvlegens sidste minut fik de over 50 tilskuere igen noget at juble over - et drømmemål af Leon Olesen, som på langskud flugtede bolden i mål.

I pausen var der enighed om at presse modstanderne lidt højere på banen og ellers stå rigtigt i forsvaret. Det taktiske kan godt være en udfordring, da der spilles 8-mandsbold med en trup på 18, som alle gerne vil bidrage med på banen…

Rasmus Post Nielsen bragte Vorup FB UH på 3-1, men gæsterne fik reduceret. Svend Erik Rasmussen bankede et frispark direkte i mål minuttet efter til 4-2. Spillet faldt lidt i tempo, men ikke i intensitet, og der blev stadig gået godt til stålet.

Det fik Rasmus Post Nielsen at føle, da han fik en meget voldsom eftertackling, men i den ånd, hele kampen blev spillet i, var der omsorg og trøst fra både med- og modspillere. Leon Olesen lukkede og slukkede kampen med endnu et mål til 5-2.

Efter kampen var der socialt samvær over en kasse sodavand, hvor begge hold hyggede sig og fik vendt kampen i fred og fornøjelighed.

Publiceret 18 September 2015 13:30