Meget bureaukratisk IKKE-landdistriktspolitik

Mandag den 31. august 2015 blev Byrådets Landdistriktspolitik præsenteret på Køge Rådhus. En høringsperiode er nu i gang sat.
Embedsmænd og politikere var både entusiastiske og stolte af deres produkt. Produktet var ganske vist fyldt med fejl, da væsentlige deltaljer viste sig at være selvmodsigende eller direkte forkerte.
Som tidligere Ejbyborger fra 80', 90' og 00'erne kender jeg lidt til livet på landet. Jeg voksede op i byen dengang vores lokale cowboy red på sin hest ad Ejbyvej, når han skulle ned og handle hos Ole køwmand. Det gør han naturligvis ikke mere, for byen udvikler sig og nye mennesker kommer til. Det der imidlertid ikke har ændret sig, er behovet for fællesskab og et rigt og kreativt foreningsliv, sikre veje mv. for de lokale borgere.
Før i tiden blev politikerne og repræsentanter fra forvaltning inviteret på besøg i byen via bylauget og byens øvrige foreningerne. De mødte gerne op i gummistøvler og regnjakke og inspicerede vejforhold, bygninger eller andet, for byens borgere, relevante problemstillinger.
Over en kop tår kaffe og blødt brød hos Bylaugets Formand, talte man om byens udvikling og muligheder, som blev taget med hjem til rådhuset og formaliseret i politiske løsninger.
Det er åbenbart lidt for bonderøvsagtigt for politikerne i dag, så nu har man lavet en hel strategi fuld af rammer, kasser og beskrivelser af alt det, som man IKKE kan, så man nærmest taber ævred før man kommer i gang.
Det er da en underlig uambitiøs IKKE-POLITIK at føre!
Jeg var i hvert fald noget rundtosset og dybt skuffet, da jeg kom hjem!
Især kom det bag på mig, at netop byer som Bjæverskov, Lille Skensved og Ejby slet ikke er Landsbyer. De er byer/Stationsbyer, hvilket betyder, at de ikke kan søge af den pulje, der er afsat til landsbyerne… Hvorfor sættes disse begrænsninger op?
Formålet med en politik for landdistrikterne skal, via dialog mellem borger og kommune, handle om visionerne for de enkelte områder og hvordan de kan eksekveres på bedste vis. Kun på den måde, kan vi sikre en bedre sammenhængskræft for hele kommunen. Kun på den måde kan alle borgere i kommunen føle sig hørt og opnå indflydelse på, hvordan netop deres område kan udvikle sig.
Uanset om man bor langt ude på landet, i en lille by, landsby, stationsby, Køge by, Køge Vest, Køge Nord, Køge Syd. Gl. Skovbo version 1 eller version 2(du ved den før og efter 1972), så bor vi alle i VORES kommune. Køge kommune. En vidunderlig kommune med et væld af muligheder, vi skal værne om og udvikle nænsomt og i respekt for kulturelle forskelle. Vi har ikke brug for mere bureaukrati til at løse denne opgave.
Lokalråd er bestemt en god idé. Må jeg anbefale, at alle lokalråd – inviterer repræsentanter fra forvaltning/politikere og ETK til en snak om ønsker og drømme 1-2 gange om året – lav et referat, prioriter og følg op.
Hvorfor gøre det nemme, svært?

Publiceret 18 September 2015 12:00