Skoleleder Jens Væggemose sammen med tre af de 'nye' i Svenstrup Friskole; Nicklas Lorentzen, Trine Jakobsen og Nadia Petersen. Foto: Svend Mikael Larsen

Skoleleder Jens Væggemose sammen med tre af de 'nye' i Svenstrup Friskole; Nicklas Lorentzen, Trine Jakobsen og Nadia Petersen. Foto: Svend Mikael Larsen

Friskole nærmer sig de 100

På tre år har Svenstrup Friskole rundt regnet tredoblet sit elevtal

Af
Af Svend Mikael Larsen

Med kun 37 elever indskrevet så det ikke alt for lovende ud, da Svenstrup Friskole den 12. august 2012 ringede ind til allerførste time på den nye skole. Men det tal ændrede sig heldigvis markant over de næste tre år.
"Vi havde faktisk tilsagn om 62 elever, men da det trak ud med at få overdraget bygningerne af kommunen, var der mange, der ikke turde vente længere og i stedet skrev deres børn op i andre skoler," fortæller skoleleder Jens Væggemose.
"Det var derfor ikke nogen helt nem beslutning, vi skulle tage på den ekstraordinære generalforsamling den 4. juni tilbage i 2012. Skal, skal ikke? På det tidspunkt var der samlet over 600.000 kroner ind, og der var kautioneret for over 200.000 kroner. Ikke mindst derfor endte generalforsamlingen med et 'Vi starter', og dagen efter var det grundlovsdag, og Dannebrog vajede over hele Svenstrup," husker Jens Væggemose.

Fra nær og fjern

Det ser ud til, at det var den rigtige beslutning, som blev taget, for siden er elevtallet bare vokset og vokset.
"I dag er vi oppe på 96 elever, og nummer 97 er på vej," smiler skolelederen.
"Og de kommer ikke kun her fra området. Vi har elever lige fra Holm til Kegnæs og fra Fynshav til Kværs. Sidste år havde vi sågar en elev fra Åbenrå, men han blev færdig her til sommer," fortæller han.

Tre af de nye

Tre af de næsten nytilkomne er Nicklas Lorentzen fra Svenstrup, Trine Jakobsen fra Dyndved og Nadia Petersen fra Stolbro, som alle tidligere er gået på Nørreskov-Skolen i Guderup.
"Jeg havde i længere tid tænkt på at skifte skole og også talt med mine forældre om det. For der var en del problemer og temmelig meget uro og larm i min gamle klasse, og det gik ud over undervisningen. Det var nok vennerne i klassen, der gjorde, at jeg trak det ud," fortæller Nicklas, som dog i maj måned besluttede at skifte skole.
"Og det har jeg ikke fortrudt. Her er der ro i klassen, og man kan høre, hvad læreren siger. Allerede efter den første uge var det tydeligt, at jeg lærte meget mere," fortæller han.
Samme oplevelse havde Trine, som startede på skolen efter sommerferien.
"Jeg havde hørt meget godt om Svenstrup Friskole. Både fra min lillesøster, som har gået her et år, og fra venner på skolen. Undervisningen er fagligt meget bedre her, og jeg lærer både mere og på kortere tid," siger hun.
Også Nadia synes, at undervisningen er både anderledes og bedre end tidligere.
"Det er tydeligt, at vores klasselærer Søren forebereder sig rigtig meget. Vi får ikke bare en stykke papir med nogle opgaver, som vi skal løse. Der bliver gjort meget mere ud af det," fortæller hun.

Ud af klasseværelset

På Svenstrup Friskole er undervisningen projektorienteret, og den foregår ofte ude i det omgivende samfund.
"Vi har gerne en naturvidenskabelig tilgang til tingene. Det er jo meget naturligt med Danfoss, Linak og Universe lige i nærheden," siger Jens Væggemose.
Man kan godt sige, at principperne for Svenstrup Friskole blev testet før sommerferien, hvor skolen for første gang havde elever til folkeskolen afgangsprøver.
"De opnåede et snit på 7,6, hvilket er et godt stykke over landsgennemsnittet og blandt de højeste i Sønderborg kommune," lyder det fra en tilfreds skoleleder, som nu ser frem til, at skolen snart runder de 100 elever.
"Både blandt lærerne og i bestyrelsen planlægger vi en markering, når det sker. Hvad der skal ske, er dog en hemmelighed," slutter Jens Væggemose.

Publiceret 20 September 2015 10:00