Vonge Kirke er lys og venlig og træbænkene med videre er holdt i en blå farve.

Vonge Kirke er lys og venlig og træbænkene med videre er holdt i en blå farve.

Lillebroderen fra Vonge fylder 100 år

Vonge Kirke runder 100 år. En kirke der ligger lidt i skyggen af sin mere berømte nabokirke. Men den har sin helt egen sjæl

Af
Jørgen Flindt

De tog sagen i egen hånd, dengang for over 100 år siden. For borgerne i Vonge havde en skole, en kro, en købmand og en by af en vis størrelse. Men man havde ingen kirke. Den lå en håndfuld kilometer udenfor byen, på en bakketop ved Hærvejen. Øster Nykirke hedder den, og gennem hundredvis af år forinden, havde den været områdets kirke.
Og den ligger nærmere nabobyen Kollemorten end Vonge. Noget måtte gøres.
“Man samlede 8087 kroner sammen, hvilket var ret mange penge dengang. Selve kirke kostede 28.000 kroner at opføre,” forklarer Diana Elisa Rasmussen, der er sognepræst i sognet, der stadig har begge kirker under sig.
Et sogn der stadig har begge kirker under sig.
“De fik i Vonge bygget en smuk kirke. Den er virkelig lys og lækker; og så var der jo heldigvis også en meget god byggegrund ledig lige over for den daværende skole, hvor man fint kunne bygge en kirke. Og man må da også sige: placeringen er i top,” siger hun.
Tina Kiær, der er graver og kirketjener supplerer:
“Det var på en tid, hvor man gik meget op i, at man var fra den voksende by Vonge og ikke lille Kollemorten, som ligger nærmere Øster Nykirke. Så det var vigtig med den kirke. Og at det var meget vigtigt, kan man se på kirkegården. Den første, som blev begravet i Vonge, var en kvinde, der blev begravet på kirkegården, et par måneder før kirken faktisk blev indviet for 100 år siden. Men hun var åbenbart fast besluttet på, at hun ville begraves i Vonge,” siger hun og smiler.

Et spil kørende

Jovist, der har alle dage været et spil kørende mellem Vonges nye kirke og den gamle, hærvejskirke i Øster Nykirke, hvor historien går tilbage til 1150, og den er landets højeste beliggende kirke. Malerisk placeret langt ude på landet på en bakketop, hvorfra de farende på Hærvejen har kunne se den milevidt fra.
“Øster Nykirke har historien på sin side, og det mærker vi også i sognet. Næsten alle henvendelser udefra er om Øster Nykirke, og i mine tre et halvt år som præst har jeg ikke viet nogen endnu i Vonge Kirke. Alle vil vies i den historiske Øster Nykirke,” siger præsten.
“Vonge Kirke er måske nok lillebror, men den er helt sin egen og er skabt på den ånd, som alle dage har kendetegnet Vonge. Man står sammen. Man byggede kirken sammen. Man byggede hallen sammen. Og da købmanden skulle lukke, så stod man også sammen og fandt en løsning. Kirken er bygget af fællesskab,” siger Karl-Holger Kristensen, der er menighedsrådsformand i sognet.
Og nu runder kirken så 100 år, og dermed går den ind i en ny fase. Nu bliver den fredet.
“Så nu er Vonge Kirke blevet voksen,” smiler Karl-Holger Kristensen.

Lille sogn

Og en kirke, der ganske vist er smuk og godt placeret i byens udkant, men den er også placeret i et forholdsvist lille sogn, og den kæmper sin egen kamp med at blive brugt nok.
“Vi har haft messefald. Ganske vist meget sjældent, men som i alle andre sogne, er tingene ikke længere som i gamle dage, hvor kirken var stedet man mødtes. Der er så mange andre muligheder, og det er da kirkens udfordring, siger Karl-Holger Kristensen
Men alt i alt er Vonge Kirke klar til 100 nye år, og søndag 19. september markeres det med en festgudstjeneste klokken 11. Her vil blandt andet biskop Elof Westergaard deltage. Desuden vil koret synge. Efterfølgende er der sammenkomst på kroen, hvor der også er en udstilling.

Publiceret 20 September 2015 16:00