Store Nørd lokkede børnene af huse til et udsolgt arrangement lørdag formiddag Foto: DIN Forsyning

Store Nørd lokkede børnene af huse til et udsolgt arrangement lørdag formiddag Foto: DIN Forsyning

Indvielse i røg og damp

Børnenes nye Kedelhal midt i Varde er blevet indviet

Af
Kim Schou

Midt i Vardes gamle bydel ligger den bygning, som siden 1. november 1908 har leveret først el og siden fjernvarme til vardenserne. Bygningen har de sidste 15 år stået tom for mennesker, men fungeret som fordelingscentral for fjernvarme.
Nu har DIN Forsyning renoveret den. Det udvendige er ført tilbage til fortidens udseende, mens det indvendige er renoveret og gjort til klar undervisning; der er kommet undervisningslokaler med plads til små fysikforsøg og en multihall til eksperimenter – og flere steder er der brugt upcycling i ind-retningen.
Den Gamle Kedelhal skal nu være omdrejningspunktet for DIN Forsyning skoletjeneste i Varde, hvor man i samarbejde med Varde Kommunes skoler vil give børn og unge en mulighed for at møde virkeligheden og have et anderledes undervisningsforløb end de kan få på skolen. Det skal i højere grad være muligt at få hænderne i brug – learning by doing. Bygningen og skoletjeneste skal bidrage til at skærpe børn og unges interesse for natur, teknik og miljø – og måske vi kan hjælpe med at Varde Kommune kan leve op til regionen science strategi med at flere skal vælge en naturvidenskabelig, teknisk eller sund-hedsfaglig uddannelse.

Åbning

Fredag var DIN Forsyning vært med et traktement, hvor de viste Den Gamle Kedelhal i Varde frem til deres bestyrelser, kolleger, håndværkere, naboer og venner af huset. Her mødte flere politikere og repræsentanter for DIN Forsyning, skoler, Varde Kommune m.fl. op. Indvielsen blev foretaget af Preben Olesen (V). Der var efterfølgende mulighed for at få en kort rundtur og høre om deres ideer og planer med Den Gamle Kedelhal.

Fredag blev Den (nye) Gamle Kedelhal i Varde indviet

Fredag blev Den (nye) Gamle Kedelhal i Varde indviet

Store Nørd besøgte Varde

Der var lagt op til stor underholdning da Den Gamle Kedelhal i Lundgade skulle vises frem.
DIN Forsyning havde valgt at åbne dørene til den nyrenoverede bygning, så alle kunne se de nye lokaler, som i fremtiden skal huse deres skoletjeneste. Dagens helt store højdepunkt var DRs Store Nørder som gav et rigtig flot show med masser af energi og nørdede forsøg med larm og ild. Der var både den efterhånden klassiske mentos i cola, men showet bød også på lid-tornado, ild til pulverfløde, opvaskemiddel i kvælstof og mange flere fysikforsøg. Efter en halv time med højt tempo sluttede de af med et kæmpe brag til efterfølgende stor applaus fra de fremmødte.
Efterfølgende havde de besøgende mulighed for at lave smykker af genbrugsmaterialer, se sig selv på varmekamera og sorterer på tid. Ved sidstnævnte konkurrence vandt Hilstrø og Malte i tiden 8, 96 sekunder for at sorterer 13 ting korrekt i genbrugsspanden.
Efter to timer lukkede Den Gamle Kedelhal, men for mange af børnene bliver det et på gensyn, for de vil senere i deres skoletid besøge skoletjenesten og lærer om drikkevand, fjernvarme, spilde og genbrug.

Publiceret 26 September 2015 05:00