Filmens instruktør, Stefan Kjær Olsen (tv.), instruerer de to unge skuespillere, der spiller brødreparret Michael og Johnny i flashback-scenen. Foto: Jonas Erboe

Filmens instruktør, Stefan Kjær Olsen (tv.), instruerer de to unge skuespillere, der spiller brødreparret Michael og Johnny i flashback-scenen. Foto: Jonas Erboe

Vejles første spillefilm skudt i gang

Søndag var Vestergade i Vejle delvist spærret på grund af indspilningerne af byens første spillefilm, ’Gælden’.

Af
Af Jonas Erboe

På gaden holder en gammel Volvo. I gyden brummer en gammel knallert. På den sidder to unge drenge i trompetbukser og Converse-sko. I Bogcentralen i Vestergade i Vejle står 1500 gamle VHS-bånd samlet og stablet. Alt er som en scene fra 90'erne, og sådan skal det være.
Søndag startede indspilningerne nemlig til Vejles første spillefilm, 'Gælden', der bygger bro til den prisvindende novellefilm 'Blodbrødre' af samme instruktør, Stefan Kjær Olsen.
“Jeg glæder mig, og så er jeg selvfølgelig en smule spændt. Opløbet har taget lang tid, så det er bare godt at komme i gang med at filme,” siger Stefan Kjær Olsen, der selv er født og opvokset i Vejle.
Scenen, der filmes søndag, er en flashback-scene, hvor filmens hovedpersoner, brødreparret Johnny og Michael, stjæler et VHS-bånd og flygter af sted på knallert.
“Scenen skal forestille at foregå i 1997, så det var vigtigt at finde et sted, der havde lidt 90'er feeling. Og nu er jeg kommet i Vestergade, siden jeg var barn, så jeg vidste, at den havde lidt af den følelse,” siger Stefan Kjær Olsen.
LÆS OGSÅ: Blodbrødre vinder amerikansk filmpris

Afgørende scener

Scenerne, der filmes søndag, er de første og eneste scener, der filmes i 2015, mens resten filmes til næste år. Derfor har scenerne søndag også afgørende betydning for filmens videre forløb.
“Det er helt afgørende scener, som vi laver søndag. De skal bruges til at promovere filmen ydereligere, så vi forhåbentlig kan få større interesse om filmen,” siger Stefan Kjær Olsen, der ikke lægger skjul på, at de godt kunne bruge lidt ekstra penge til filmen.
“Vi er ikke i mål økonomisk. Vi har til at filme filmen færdig, men mangler derfra til klipning og lignende.”
Han bakkes op af en filmens producerer Preben Steen Nielsen fra Idefabrikken i Vejle.
“Scenerne søndag er vigtige. Vi kan forberede os nok så meget i år og måneder, men hvis for eksempel vejret ikke holder, så er vi på spanden,” fortæller han.

Stor lokal opbakning

Men vejret holder denne søndag i Vestergade. Det er råkoldt, men solen varmer. Omkring står enkelte nysgerrige og kigger ind i den gamle Bogcentral. De skal lige se, hvad der foregår.
“Vi kunne ikke klare det uden hjælp fra lokalområdet. Der har været en stor støtte til projektet,” siger Preben Steen Nielsen, inden han bliver konkret:
“Vi er i gennemsnit 23 mennesker på settet i omkring 25 indspilningsdage. Det er lidt over 1500 måltider mad. Der er det godt, at vi har nogle gode forbindelser i Vejle, som er søde at hjælpe til,” siger han med et smil og henviser til Lido Cafeen, der er behjælpelig med mad til holdet, mens indspilningerne står på.
'Gælden' har indtil videre aftale med 10 biografer landet over om visning, når den forventes færdig i slutningen af næste år.

Publiceret 26 September 2015 16:00