Det dårlige danske sommervejr har ikke været ubetinget dårligt for butikkerne. Til gengæld er renoveringen af Kongensgade efterhånden en hovedpine for flere af de forretningsdrivende. Foto: Rune Weitling

Det dårlige danske sommervejr har ikke været ubetinget dårligt for butikkerne. Til gengæld er renoveringen af Kongensgade efterhånden en hovedpine for flere af de forretningsdrivende. Foto: Rune Weitling

Esbjergs detailhandel er hårdt prøvet

Flere byggeprojekter har sat de lokale butikkers tålmodighed på prøve. Men mange erkender også, at det skal være skidt, før det bliver godt

Af
Rune Weitling

Louise Ritter

Det skal være godt, før det bliver skidt. Det er de forretningsdrivende i Esbjerg bymidte helt med på, men derfor hænger de alligevel en smule med mulen, når man spørger til den sommerens handel. For selv om det blandede vejr ikke har været ubetinget dårligt for folks shoppelyst, så trækker renoveringen af Kongensgade på de forretningsdrivendes tålmodighed. Tidligere på måneden tog avisen temperaturen på stemningen blandt butikkerne, og her lød det blandt andet:
“Det er selvsagt ikke optimalt for forretningen. Det er jo heller ikke ligefrem med til at gøre byen hyggelig. Vi ser virkelig gerne, at der kommer noget skub i renoveringen nu,” sagde Jesper Kristensen fra herretøjsforretningen Viktor No60 i Kongensgade, mens Marianne Kristensen fra Sport 24 fortalte:
“Det har allerede taget virkelig lang tid, og det værste er, at det ikke ser ud til at komme nogle vegne. Selvfølgelig påvirker det os, at der er gravkøer i gang lige uden for døren og at vi ikke har kunne have vores gadevarer ude at stå i lang tid.”

Seks meter nede

I Kirkegade, der har været gravet op i flere måneder, har Frank Leed sin fotoforretning Click. Han er blandet i sin opfattelse, når talen falder på renoveringen:
“Det har taget for lang tid og kommunikationen har heller ikke været i top, synes jeg. Men omvendt skal det jo være skidt før det bliver godt, og sådan et projekt tager tid, ligesom de jo heller ikke har meget plads at arbejde på. Selvfølgelig er det irriterende for os lige nu, men jeg er ikke i tvivl om, at det bliver godt for byen i den lange ende. Om 20 år vil vi sige, at det var det rigtige at gøre,” siger Frank Leed.
Den holdning er udvalgsformand for Teknik og Byggeudvalget, Anders Kronborg, enig i. Han erkender, at en byggefase som den i Kongensgade altid vil være ubelejlig, men at man gør sit bedste:
“Vi anstrenger os på en god dialog og forsøger at lytte meget. Af samme grund udskød vi eksempelvis byggeprojektet til efter The Tall Ship Races på opfordring fra detailhandlen, ligesom vi har taget hensyn til julehandlen,” siger Anders Kronborg og fortsætter:
“Men det man skal huske, er, at det her ikke bare er en almindelig udskiftning af belægningen. Vi er seks meter nede i jorden og rode i nogle af Esbjerg ældste kloakker, og der støder vi altpå på nogle ting, som vores forfædre ikke har fundet det vigtigt at registrere. Så er det, at det bliver et omfattende byggearbejde, men jeg er slet ikke i tvivl om, at når den ‘nye' gågade står færdig, så har indre by fået et massivt løft.”

Bro kom på tværs

Ikke kun detailhandlen i Esbjergs midte har været sat på en hård prøve denne sommer. Også de forretningsdrivende langs en af byens store indfaldsveje har haft en hård og kostbar sommer.
I forbindelse med Banedanmarks elektrificering af det danske jernbanenet har det været nødvendigt at udskifte en stor jernbanebro i Esbjerg, hvilket har krævet lukning af Storegade i halvanden måned. Dermed har tusindvis af trafikanter hver dag måttet finde alternative ruter - ruter som har betydet, at de ikke i den periode ikke kom forbi blandt andre KonditorBageren.
“Sommeren har kostet blod, sved, tårer og en kvart million kroner,” siger bagermester Laila Christensen om den godt seks uger, hvor den tætte trafik gennem Storegade blev ledt udenom hendes forretning. Hun har tidligere varslet et erstatningskrav mod Banedanmark og Esbjerg Kommune, men har nu slået koldt vand i blodet.
“Min advokat siger, at jeg har en god sag, som han vurderer til 70/30, men jeg har simpelthen ikke pengene til at gamble. Jeg har jo lige gamblet en kvart million kroner ud i ingenting,” siger Laila Christensen, der anslår, at hun først om et års tid er på økonomisk fode igen med forretningen.
Overfor Konditorbageren sælger Trine Mogensen og hendes mand de populære e-cigaretter i Dansk Damp. De har kun ligget på adressen siden den 1. marts, og det blev en dyr streg i regningen, da Storegade blev lukket for gennemkørsel.
“Vi valgte meget hurtigt at afvikle to ugers ferie i perioden, så vi slap med et tab på omkring 80.000 kroner. Havde vi ikke holdt ferie havde tabet været oppe omkring 125.000 kroner,” fortæller Trine Mogensen.
Anders Kronborg er ked af de gener, som de forretningsdrivende i Storegade har haft, men han mener stadig, at det er det rigtige tidspunkt, man gjorde det på:
“Det er altid en udfordring at bygge i så store gader, men vi valgte sommeren, da skolerne holder lukket, mange er på ferie og de lyse tider er at foretrække i forhold til trafiksikkerheden.”

Publiceret 27 September 2015 07:00