Torsdag 1. oktober kan man på Underværket opleve en af Canadas bedste sangskrivere, David Francey

Torsdag 1. oktober kan man på Underværket opleve en af Canadas bedste sangskrivere, David Francey

David Francey på Underværket

David Francey, en af Canadas bedste sangskrivere, kommer til Danmark. Torsdag 1. oktober lægger han vejen omkring Underværket og Folkemusik i Randers

Det er hans første egentlige Danmarksturné, men Tønder Festivalen har haft glæde af hans sange flere gange, sidst i 2012.
David Francey er født i Skotland men flyttede som barn med sine forældre til Canada. Oprindeligt var han tømrer, og han gjorde først sin entré på musikscenen i en sen alder, men han har ikke spildt tiden: Ti albums er det indtil videre blevet til. Tre gange har han vundet Canadas fornemste musik pris, JUNO Award, og to gange har han fået en Canadian Folk Music Award.  I 2008 fik han den prestigefyldte SOCAN Folk Music Award. Men priser eller ej - først og fremmest skriver han nogle fantastiske sange, der går rent hjem hos de fleste.
Som avisdreng i Ayrshire i Skotland fik han en forsmag på arbejdslivet. Han slugte avisens nyheder med stor appetit og grundlagde en livslang interesse for politik og verdens begivenheder, mens han udviklede den sociale bevidsthed, der danner baggrunden for hans sange. Da han var 12 år emigrerede han og hans familie til Toronto i Canada. De mange familieudflugter i det sydlige Ontario - med flerstemmig sang i bilen - gav ham en kærlighed til landskaberne, historien og menneskene i hans adopterede hjemland.
De tætte bånd til Canada og den almindelige canadier voksede gennem Davids blaffeture på tværs af landet, arbejdet på Torontos rangerbanegårde, i Yukons bush og på byggepladserne i Quebecs Eastern Townships. Denne tilknytning skinner igennem i hans sange om jernbanelinjerne, gårdene og søvejen langs St. Lawrence River. 
På scenen er David Francey både sanger og historiefortæller. Han er en mand, der udstråler ærlighed og varme, og hans skæve humor og skarpe iagttagelser kombineret med hans åbenhjertige sangstil har vundet mange loyale fans. På Danmarksturnéen akkompagneres han af Mark Westberg.

Publiceret 28 September 2015 10:52