Brystkræft er en sjælden kræftform hos mænd, og som med andre former for kræft så har mænd ofte svært ved at tale med andre om deres sygdom. Foto: Mostphotos

Brystkræft er en sjælden kræftform hos mænd, og som med andre former for kræft så har mænd ofte svært ved at tale med andre om deres sygdom. Foto: Mostphotos

Mænd kan også få brystkræft

Når mænd bliver ramt af kræft, reagerer de ofte på diagnosen ved at gemme sig

Af
Af Jacob Hove

Mænd ønsker ikke altid at få deres egen mistanke om en ondartet diagnose bekræftet, og de har generelt rigtig svært ved at tale om sygdommen.
Det siger Finn Petersen, der er tidligere praktiserende læge og frivillig hos Kræftens Bekæmpelse i Vejle.
 

“Jeg tror, at det ligger i nogle mænds natur at gemme sig væk, når de bliver syge. Mænd vender sig væk, mens kvinder åbner op,” siger Finn Petersen, der sammenligner mænd med hanløven i naturprogrammerne.
 

“Når hanløven bliver bidt af en slange, så lægger den sig ind i skyggen og gemmer sig, indtil den er blevet rask eller er død.”

En sjælden sygdom

Finn Petersen har ikke nogen erfaring med mænd med brystkræft, da det er sjældent, at mænd bliver ramt af denne kræftform.
 

Faktisk viser tallene, at der i Danmark de senere år har været mellem 15 og 35 mænd pr. år, der er blevet ramt af brystkræft.
 

Men selvom Finn Petersen ikke har stor erfaring med brystkræft, så har han stor erfaring med mænd diagnosticeret med andre former for kræft.
Som frivillig møder han blandt andet flere mænd i et særligt mandenetværk hos Kræftens Bekæmpelse i Vejle.
 

Her er der den sidste tirsdag i hver måned netværk kun for mænd. Og det er vigtigt, at der ikke er kvinder til stede. For er der kvinder, så kommer mændene ikke.
Ifølge Finn Petersen har rigtig mange mænd brug for at tale om deres diagnose - lige gyldigt hvor kræften sidder
 

“Jeg ser, at det hjælper dem,” siger han, men understreger, at det skal være frivilligt.
“Jeg tror ikke på, at det hjælper alle mænd at tale om deres sygdom, men langt de fleste vil opleve en betydelig lindring ved at være åbne omkring den. Åbenheden skal være et tilbud og skal ikke ske med tvang,” siger Finn Petersen.

Årsager til brystkræft

Der er flere årsager til, at mænd får brystkræft.
Det kan både have noget at gøre med livsstilen: Fedme, Alkohol og indtagelse af kvindelige kønshormoner.
 

Der er også genetiske faktorer: Mandlig brystkræft er arvelig i en del af tilfældene: den mest almindelige form for arvelig brystkræft er den såkaldte BRCA2-mutation, mens færre har ændring i det såkaldte BRCA1-gen.
 

Prognosen for brystkræft lyder, at hvis ikke kræften har spredt sig til lymfeknuderne i armhulen, så er sandsynligheden for at være i live 10 år efter diagnosen på cirka 75 procent. Hvis der er spredning til en-tre lymfekirtler, er sandsynligheden for at være i live 10 år efter diagnosen cirka 50 procent.
 

Hvis fire eller flere lymfekirtler er angrebet, er sandsynligheden for at være i live 10 år efter diagnosen cirka 25 procent.

Publiceret 28 September 2015 13:00