Karl Johan, også kaldet spiselig rørhat, kan man være heldig at træffe i store mængder netop nu

Karl Johan, også kaldet spiselig rørhat, kan man være heldig at træffe i store mængder netop nu

Svampetur i skoven ved Brusgård

Torsdag 1. oktober kan man komme med Randers Kommunes biolog Pia Boisen Hansen på svampetur i skoven ved Brusgård

”Turen går langs med markerne ud til skoven, hvor vi vil se, hvad vi kan finde af svampe. Efter en god jagt i de forskellige dele af skoven afslutter vi med en fælles gennemgang af turens svampe,” lyder Pia Boisen Hansens oplæg.
Man skal huske svampekurv, kniv og godt fodtøj. Mødested er P-pladsen ved Brusgård på Brusgårdvej, 8960 Randers SØ. Det foregår fra klokken 16-18. Arrangører er Randers Kommune, Miljø og Teknik og Foreningen til Svampekundskabens Fremme.

Hvor kan man samle svampe?
I private skove kan man færdes fra klokken syv til solnedgang. Færdsel til fods må kun ske ad stier og anlagte veje. Man må ikke gå ind mellem træerne, og man må ikke komme bygninger nærmere end 150 meter.
I en statsskov som Fussingø er der mere frie regler. Her må man forlade stier og veje og gå ind under træerne og samle alle de svampe og bær, man lyster.
Man kan samle svampe hele året, men der er flest at finde om efteråret særligt efter en lun og fugtig sensommer. De fleste arter vokser i skoven, men der kan også være svampe på markerne, især hvor der er heste på græs. Også om vinteren kan man være heldig at finde svampe. Almindelig østershat kan i milde vintre findes i rige mængder, typisk på bøgetræer.
Det er en god ide at medbringe et kort, for hvis man finder et særligt godt sted, hvor der er mange spiselige svampe, så afmærk stedet på kortet. Ofte er stedet godt år efter år. Samtidig kan man indtegne sin rute, så man lettere lærer skoven at kende.
Sørg for at lave en rute, der går gennem forskellige typer af skov. Både løvskov, nåleskov og over åbent land. Så er der de bedste chance for, at møde flest mulige arter af svampe.
Når man færdes i naturen, så skal man undlade at ødelægge de svampe, man ikke ønsker at indsamle. Selv de giftige svampe er nyttige i naturen.

Publiceret 28 September 2015 12:28