Medindehaver hos Toptryk Grafisk, Palle Bo Schmidt sammen med marketingkoordinator hos Toptryk Grafisk, Astrid van der Sterren viser her de farvestrålende malebøger frem.

Medindehaver hos Toptryk Grafisk, Palle Bo Schmidt sammen med marketingkoordinator hos Toptryk Grafisk, Astrid van der Sterren viser her de farvestrålende malebøger frem.

Grøn ide:

Affaldspapir gør tusindvis af børn glade

Toptryk forærer gratis malebøger til over 750 institutioner

Over 750 institutioner over hele landet kan se frem til gratis malebøger fra Toptryk i Gråsten.
Bøgerne trykkes på overskudspapir, der ikke kan bruges til andet, og som ellers var blevet makuleret. Flere end 750 institutioner over hele landet har nu bestilt de gratis malebøger, og Toptryk har mere end travlt med følge med den store efterspørgsel.
Der ruller omkring 500 tons papir igennem Toptryks maskiner hvert år. Det meste af papiret ender som tryksager eller bøger, men noget af papiret bliver til overs og ender i den store container. Rent faktisk bliver overskudspapiret genanvendt til nyt papir eller emballage, men alligevel syntes man hos Toptryk, at det var en slags spild, som man burde gøre noget ved.

Overvældende interesse

"Vi havde vel regnet med, at et par håndfulde institutioner i lokalområdet ville være interesseret, og det kom fuldstændigt bag på os, at opslaget om de gratis malebøger i den grad gik "viralt" på nettet via FaceBook," fortæller medindehaver hos Toptryk Grafisk, Palle Bo Schmidt og fortsætter:
"Indenfor 24 timer eksploderede det fuldstændigt, og der er nu over 750 delinger og mere end 900 kommentarer på FaceBook og flere end 750 børnehaver o.lign. har bestilt malebøger til børnene. Det overstiger langt mængden af overskudspapir, men det finder vi en løsning på, og ingen bliver snydt."

Malebøger med indhold

Det var Toptryks marketingkoordinator, Astrid van der Sterren, der fik idéen til malebøgerne, og hun har også stået for udarbejdelsen af bøgernes indhold.
"Det skulle ikke bare være tegnepapir, men bøger med pædagogisk indhold, så vi allierede os med fagfolk og fik nogle lokale børnehaver til at evaluere den første testproduktion," fortæller Astrid van der Sterren.
Bøgerne indeholder derfor også opgaver af forskellig slags, og er beregnet til aldersgruppen fra 4-7 år.
"I børnehaver er det jo ikke sådan, at man bare kan stikke dem en iPad eller en computer, når de skal lære noget. Børnehaverne har ikke råd til al den dyre hardware og trykte bøger er nu engang et meget bedre værktøj for denne aldersgruppe," siger Astrid van der Sterren.

Miljøgevinst

"For Toptryk har det også være vigtigt, at vi er med til at mindske miljøbelastningen ved at anvende papir, som ellers var blevet makuleret," fortæller Palle Bo.
"Vi mener også, at det er et godt budskab til børnene, at de - og deres forældre - kan læse på malebogen, at den er produceret miljørigtigt.
Faktisk er papir slet ikke så tosset for vores miljø," fortsætter Palle Bo: "Papir stammer fra træer, der dyrkes i store plantager, og da papirfabrikkerne planter langt flere træer end de fælder, så er tryksager faktisk én af årsagerne til at skovarealet vokser i Europa."

Asylcentre og tyske børnehaver

Så det er en ren win-win både for miljøet og for børnene. Toptryk har dog nu en stor opgave med at få produceret de ti-tusindvis af malebøger. Dette vil ske i takt med at der genereres overskudspapir. Selvom mængden af bestillinger er enorm, så tager Toptryk stadig imod bestillinger, og det er planen at de gratis malebøger skal være et vedvarende tilbud til institutioner.
"Vi vil gerne fremadrettet være kendt som trykkeriet, der både gør noget godt for børnene og for miljøet," siger Palle Bo Schmidt.
Toptryk er også blevet kontaktet både af både asylcentre og danske børnehaver i Tyskland - og der vil blive fremstillet malebøger til alle.

Toptryk Grafisk

Toptryk Grafisk er ejet af moderselskabet Toptryk Holding og har 35 medarbejdere. Toptryk Grafisk producerer alt i tryksager, skilte, plakater mv., men den største del af omsætningen stammer fra bogproduktion. Firmaet ligger i Gråsten, har knap 3.000 kvm under tag, og er Sønderjyllands største grafiske arbejdsplads.

Publiceret 28 September 2015 14:08