Rejseudgifter til kommunens politiske udvalg deler vandene. Nogle mener det er troværdigt at bruge penge på studieture, andre mener det er hul i hovedet

Rejseudgifter til kommunens politiske udvalg deler vandene. Nogle mener det er troværdigt at bruge penge på studieture, andre mener det er hul i hovedet

For mange penge på rejser

I en pressemeddelelse meddeler Velfærdslisten at de ikke vil deltage i fremtidige studieture, da der bruges for mange penge på denne aktivitet.
 
Velfærdslistens styregruppe har noteret sig, at byrådets udvalg i den kommende tid rejser til en række fjerntliggende destinationer, for eksempel er børn- og skoleudvalget lige nu i Canada, og det samme skal beskæftigelsesudvalget, mens socialudvalget tager til New York.
"Vi finder det stærkt upassende, at udvalgene på den måde sløser med kommunale midler i en tid, hvor byrådet gennemfører den ene nedskæring efter den anden. De borgere og medarbejdere, der rammes af konsekvenserne af byrådets nedskæringer, må undre sig over, at byrådet kræver, at alle andre end de selv skal spænde livremmen ind", hedder det i pressemeddelelsen.
På den baggrund har Velfærdslistens styregruppe spurgt deres eget byrådsmedlem, Kasper Fuhr Christensen, om han har meldt sig til nogen af studieturene. Og han har allerede meddelt, at han har meldt afbud til både socialudvalgets New York-tur og beskæftigelsesudvalgets Canada-tur.
"Imidlertid vil vi også i fremtiden sikre, at politikere valgt for Velfærdslisten ikke misbruger kommunale midler til dyre udlandsrejser. Derfor fastlægger vi følgende regler for Velfærdslistens byrådspolitikere at de ikke deltager i udlandsrejser på kommunens regning, men at der undtagelsesvis kan dispenseres fra det hvis det vurderes at der er særlig faglig indhold", siger organisationskoordinator for Velfærdslisten, Per Schultz-Knudsen.
Samtidig har Velfærdslistens styregruppe besluttet, at Velfærdslisten i sit budgetudspil skal foreslå, at byrådets dyre udlandsrejser afskaffes.
Ovenstående blev vedtaget på Velfærdslistens styregruppemøde 22. september.
 
Over Atlanten
Kasper Fuhr Christensen mener ikke, at kan huske, at man nogensinde før har taget turen over atlanten, før denne byrådsperiode. Altså som noget nyt bruges der nu endnu flere penge til at rejse på studieture for.
"Man rejser længere og længere væk og rejserne bliver dyrere og dyrere. Det er dybt fjollet at bruge penge på det, når man skærer så dybt i budgettet", siger han.
Socialudvalgsmedlem Christian Brøns (V) kan ikke helt forstå Kasper Fuhr Christensens udmeldinger:
"Jeg synes, det er lidt komisk for han var selv med til at stemme for turen til New York. Og vi i udvalget har vurderet at det var den tur vi ville få mest ud af i forhold til andre ture, der kom på bordet", siger han.
Kasper Fuhr Christensen forsvarer sig her:
"Jeg ville ikke stemme imod, men hvis Christian Brøns tænker sig om, vil han kunne huske, at jeg spurgte til om andre billigere ture ikke ville være lige så givende", siger Kasper Fuhr Christensen.
Christian Brøns minder om at der rent faktisk i budgetforliget er skåret 200.000 kroner af udlandsturene. Og at de nu ligger først i byrådsperioden og ikke sidst, for at få mest ud af dem. Og at man som politiker kun kommer på to ture i hver byrådsperiode.
Louise Høeg (V) er heller ikke enig med Velfærdslisten om at sløjfe studieturene.
"Jeg mener generelt at det er vigtigt at kigge ud i verden, vi tage jo også imod de der vælger at besøge os. Og det er vigtigere at kigge længere ud end kun til vores nordiske naboer. Det er en god investering at tage på studieture, og turen til New York er vigtig da det er der strømningerne kommer fra", siger hun.
Mogens Nyholm fra radikale også uenig med Velfærdslisten og ser forslaget om at sløjfe studieturene som kommunistisk.
"Jeg mener at udvalgene en gang i perioden kan have gavn af at komme af sted, men hvis det bliver ren ferietur så melder jeg selvfølgelig også fra. Hvis man hører efter på disse ture, så mener jeg rent faktisk også at man kan lære noget", siger han.
 
Af sted flere gange
Det kan også blive til mange rejser, hvis man som flere af medlemmerne, sidder i flere udvalg.
I sidste uge var Børn og skoleudvalget samt repræsentanter fra forvaltningen på tur til Ontario i Canada. Programmet for turen spændte henover de forskellige aktørområder, et skolevæsen indeholder, og indeholdt foruden besøg på institutioner desuden møder i ministeriet samt møde med frivillige og medlemmer af skolernes bestyrelser.
Programmet indeholdt ligeledes læring på såvel dagtilbuds- som familieområdet og sammenhængen mellem skole, dagtilbud og familie.  
Målet med rejsen var at inspirere det politiske udvalg til at se værdien i systemets målrettede samarbejde om kerneydelsen, som er elevernes læring, står der blandt andet i udvalgets dagsorden fra maj.
Turen koster mellem 20.000-25.000 kroner per deltager og i alt 12 personer var af sted på tur i uge 39. Det er en udgift på mellem 240.000-300.000 kroner alene for 12 personer i en uge - penge der bliver taget fra udvalgets arbejdsområder.
I uge 49 drager socialudvalget på studietur til New York, hvor de skal kigge på at en lang række af de opgaver, som det offentlige løser i Danmark, udføres af frivillige enkeltpersoner og organisationer i USA. Det skal udvalget kigge nærmere på. Turen koster også her mellem 20-25.000 kroner per person og her skal der seks personer af sted - altså en udgift på op til 150.000 kroner. Andre ture ved denne drøftelse af studieture var ellers oppe og vende, da man diskuterede New York turen - blandt andet en tur til Skotland eller en tur til Holland. Disse ture koster kun mellem 15.000-20.000 kroner per person og ville kunne have sparet kommunen for mellem 30.000 - 60.000.
Af de udvalgsmedlemmer der var i Canada i sidste uge skal fire af sted igen i uge 49 til New York.
To udvalgsmedlemmer - som i uge 39 var i Canada - drager igen til Canada i foråret. Denne nye Canadatur koster også mellem 20-25.000 kroner per person, og her skal i alt seks personer af sted.
 

Publiceret 29 September 2015 13:30