Det er den spættede sæl, som nu har taget fast ophold i Kalveboderne, oplyser Naturstyrelsen i Hovedstaden. Foto: Nordsøen Oceanarium.

Det er den spættede sæl, som nu har taget fast ophold i Kalveboderne, oplyser Naturstyrelsen i Hovedstaden. Foto: Nordsøen Oceanarium.

Sælfølgelig har vi nu sæler i Kalveboderne

Roere fra Hvidovre Kajakklub så flere gange en sælunge onsdag, og Naturstyrelsen i Hovedstaden slår nu fast: Det er en god nyhed for alle borgere i Hvidovre, at sælen nu er kommet til Kalveboderne for at blive. Den har været undervejs flere år

Roerne i Hvidovre Kajakklub var onsdag aften på den anden ende: Den kæreste sælunge sagde "hej" flere gange fra toppen af bølgebryderen lige uden for Hvidovre Havns mole, og det var ikke blot roerne, som så syner: Naturstyrelsen i Hovedstaden er efter roernes opdagelse slet ikke i tvivl længere:

Af
Af Keld Broksø keld@kb-kommunikation.dk

- Det er en god og glad nyhed for alle borgere i Hvidovre. Vi kan nu sige helt fast, at sælerne er kommet til Kalveboderne. Det er et stort plus for naturoplevelserne. Sælerne er endda kommet for at blive. Der er masser af mad i vandet, og det hele er jo tegn på, at naturen har det godt omkring Kalveboderne, siger vildtkonsulent i Naturstyrelsen i Hovedstaden, Sven Norup. Sælernes ankomst til Hvidovre har været nogle år undervejs. Først kom der en kraftig stigning af sæler omkring Saltholm, som ifølge Sven Norup pludselig fik mange flere "sten"på kysten. Derpå begyndte sælerne så småt at trække ind i Københavns Havn, hvor Naturstyrelsen de seneste par år blandt andet har set dem dukke op i slusen ved Sydhavnen. Derfra er det helt naturligt, at de har bredt sig sydover og ud i Kalveboderne - ligesom de kan komme sydfra udefra Kongelunden. - Vi har vidst det var på vej længe. De seneste par år er et par døde sæler drevet i land, og vi har været ude at hente dem ved Kalveboderne. Ikke fordi de var syge, men de dør jo på et tidspunkt af alderdom og driver i land. Det kan så have været et tilfælde, at de havnede der, men nu er vi sikre på, at sælerne er mere permanent i Kalveboderne, siger Sven Norup. Også kajakroerne har for et par år siden set en legesyg sæl på gennemrejse. Og sælerne er ikke så sky, som man skulle tro. - I Danmark driver vi jo ikke jagt mere på sæler. De har ikke noget at være bange for, og det opdager de. Derfor kan man godt komme ud for meget nysgerrige sæler fremover i Kalveboderne, siger Sven Norup.

Aftenens samtaleemne

Allerede onsdag formiddag viste sælungen sig ved bølgebryderen. Denne skribent var netop på vej i kajak fra Kalvebodbroen til Hvidovre Havn, da sælungen første gang viste sig ved 9.30 tiden om morgenen. Det lignede først en forvokset skarv, men da kajakken kom tæt på, så smuttede den i vandet og gemte sig. Det varede indtil den ugentlige onsdags-kaproning skulle i gang klokken 18. Sælungen var på plads igen på bølgebryderen inden den forsvandt, da de første kajakker på vej til kaproning rundede havnemolen. Da roernes fem kilometer kajakløb var overstået, tog en del roere mod fugleøen for at "ro af". Da de kom tilbage igen sagde sælungen endnu en gang "hej" fra bølgebryderen inden den forsvandt. Sælen blev naturligvis aftenens samtaleemne. Efter badet tog kajakroer Bo Sørensen sin smartphone med ud på molen, og da havde sælungen indtaget sin plads igen, så Hvidovre Avis' læsere også kunne få det lidt slørede bevis med for sælens eksistens i Kalveboderne. Den nye indbygger i Hvidovre er i øvrigt en spættet sæl, som kendes på pletterne og på hovedet, der minder lidt om en labradors. Gråsælen har et mere fladt hoved. - Vi har også en stigende bestand af gråsæler omkring København, men de er ikke nået ind i Københavns Havn og Kalveboderne endnu, oplyser Sven Norup. Det stadigt renere vand først i Københavns Havn - og siden i Kalveboderne - har ikke haft den store direkte indflydelse på sælernes ankomst. - De går først og fremmest efter, hvor der er mad. Og Kalveboderne har rigeligt fisk, fastslår Sven Norup. Den gode fiskebestand tiltrak fredag morgen kl. 7.15 endnu en sæl, da denne skribent på vej ud i kajak så en lidt større udgave - igen liggende på bølgebryderen uden for havnen. Sælen var denne gang cirka lidt over en meter. Da kajakken nærmede sig løftede den hovedet og kiggede nysgerrigt. 10 meter fra blev forstyrrelsen for meget, og den forsvandt i vandet igen. Der er endnu ikke lavet en egentlig optælling af sælerne i Kalveboderne, hvilket i sagens natur også er svært. Antallet af sæler er formentlig begrænset, og sælerne giver derfor kun mindre indvirkning på fiskebestanden. Som mere eller mindre vittige hoveder i kajakklubben bemærker, så er sæler stadig et sældent, sælsomt syn, men man kan sælfølgelig sæl prøve at gå forbi Kalveboderne for at opnå en sælfie (undskyld!)

Publiceret 29 September 2015 08:00